Ölen, som fått namnet Torne Islager, är framtagen av Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm och Icehotel. Idén om att göra en öl där vattnet står i fokus var bryggeriets.
Beatrice Karlsson, marknadschef Icehotel:
– De undrade om man kunde göra en öl på is från Icehotel – och vi sa att det klart man kan! Tillsammans jobbade vi fram en plan för hur vi skulle gå tillväga och hur den skulle smaka. Vi tycker att det är en kul idé och spännande att man vågar testa.
Torne Islager bryggs alltså i Stockholm på is som plockats upp i Jukkasjärvi. Ölen kommer finnas att köpa vid ishotellet och hos bryggeriet i Stockholm. Hur länge den kommer att säljas är ännu inte bestämt.
Att Torne älv är en nationalälv och därför inte är påverkad av industriverksamhet, så som många andra älvar, innebär att vattnet innehåller låga halter av salter och mineraler, enligt Beatrice Karlsson.
På vilket sätt är isen speciell?
– Precis som andra naturliga råvaror så har isen från Torne älv fått växa i sin egen takt, utan inverkan från mänskliga faktorer eller hjälp på traven – det i sig är speciellt tycker vi. Och så klart att isen blir som ett årgångsvin, varje år har olika förutsättningar och skapar olika sorters is.
Att isen fryser naturligt innebär att en kemisk reaktion inträffar där ytterligare mineraler och ämnen stöts bort, enligt Beatrice Karlsson. Det gör alltså isen ännu renare än vattnet.