Här är Icehotels planer för sommaren

Forsränning, harrfiske och kanske hundspannsturer med hjulsläde. Gästerna som väljer att komma under barmarkssäsongen kommer inte vara sysslolösa.

LADDADE. Mikael Kylmäniemi och Yngve Bergkvist tror att den nya anläggningen blir välbesökt.

LADDADE. Mikael Kylmäniemi och Yngve Bergkvist tror att den nya anläggningen blir välbesökt.

Foto: Saga Skovdahl

JUKKASJÄRVI2015-11-01 09:44

– Många av aktiviteterna kommer vara kopplade till älven som alltid har varit vår blodådra, säger Mikael Kylmäniemi, aktivitetsansvarig på Icehotel.

Aktivitetsutbudet är ännu inte spikat - den nya anläggningen planeras stå klar först i november nästa år - men inriktningen är klar. En hel del av de aktiviteter som erbjuds vintertid kommer fortsatt att arrangeras.

Läs mer: "Så ska ishotellet se ut på sommaren"

Sommargästerna kommer kunna åka båt på Torne älv, men också testa på att skulptera i is och äta middag under bar himmel, exempelvis.

Den höghöjdsbana som används vid teambuildningaktiviteter kommer sannolikt användas av fler, liksom cyklarna med hjälpmotorer som används vid turer i skogen.

En för säsongen ny aktivitet, som Mikael Kylmäniemi vill behålla under barmarkssäsongen, är en fotokurs. Vintertid ska gästerna i synnerhet lära sig fotografera norrsken, under sommarhalvåret lär fokus ligga på naturvyer.

Året runt-satsningen uppskattas ge omkring 20 nya arbetstillfällen men även lokala entreprenörer kan räkna med en ekonomisk skjuts framåt. Det gäller bland annat dem som håller i älgsafaris, islandshästturer och dem som har rencampen utanför Jukkasjärvi. NSD frågar om hundspannsturer med hjulslädar, men om den saken finns ännu inget beslut.

– Men ingen dörr är stängd, säger vd:n Yngve Bergkvist.

Forsränningssatsningen syftar till att ge "en häftig vildmarksupplevelse", enligt Mikael Kylmäniemi.

– Och vi har ett av Sveriges bästa harrfiskevatten här, flikar Yngve Berkvist in, om satsningen på fiske.

Han är övertygad om att gäster kommer söka sig till Jukkasjärvi även under barmarkssäsongen. Han tror också att själva anläggningen och den stora solparken som ska generera energin till kylanläggningen kommer att intressera folk. Iskonsten och skulpturkurserna tror han också kommer locka besökare.

– Det händer emellanåt att långväga turister vill komma och titta på hotellet under sommaren och de förstår knappt att det inte finns här året runt, säger Yngve Bergkvist.

Omkring 75 procent av hotellets gäster kommer från utlandet, huvudsakligen från Storbritannien. När den nya anläggningen finns på plats räknar Yngve Bergkvist med att antalet svenska gäster kommer att öka. Detta då svenskar har bättre möjligheter att resa under sommaren och kan kombinera en vistelse på ishotellet med besök i fjällen exempelvis.

Han räknar också med att stadsomvandlingen kommer locka folk uppåt och ser Icehotel som ett givet besöksmål även för dem. Helt avgörande för beslutet om satsningen är Yngve Bergkvists övertygelse om att tekniken med solpaneler kommer att fungera.

– Vi hade en idé tidigare om att bygga ett galleri och en isbar, men när vi räknade på det insåg vi att det inte skulle gå runt ekonomiskt. Den här större satsningen innebär en ny reseanledning, säger Yngve Bergkvist.

Övernattande gäster innebär också större intäkter till bolaget.

Du verkar väldigt säker på att den här satsningen kommer att falla väl ut. Vad skulle kunna sätta käppar i hjulet?

– Det skulle vara om detaljplanen inte blir klar i tid. Den kan ju överklagas. Men jag tror verkligen inte att det kommer bli något problem, vi ska börja bygga anläggningen i maj, säger Yngve Bergkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om