”Vattenfall stjälper medan LKAB hjälper”

Medan LKAB stöttar lokala företag gör Vattenfall motsatsen. Det anser Roland Boman (FIJ) och befarar långtgående konsekvenser.

"Vattenfall tar utan att ge tillbaka. Så har det varit sedan bolagiseringen" anser Roland Boman FiJK.

"Vattenfall tar utan att ge tillbaka. Så har det varit sedan bolagiseringen" anser Roland Boman FiJK.

Foto: Jessica Rosengren

Jokkmokks kommun2020-04-17 09:55

I ett par dagar har vi uppmärksammat att statligt helägda Vattenfall begärt prissänkningar på 20 procent från sina underleverantörer, året ut. Många har reagerat starkt på uppgiften. En av dem är Mattias Karlsson (M) som skrivit en interpellation till riksdagen om Vattenfalls agerande vilket vi kunde berätta om i torsdags. 

En annan som reagerat på uppgiften är oppositionspartiet Framtid i Jokkmokks gruppledare Roland Boman som menar att Vattenfalls hållning kan få långtgående konsekvenser för bland annat Jokkmokk och han gör en jämförelse med LKAB som bland annat att erbjuder intäktsbaserad hyra till företag inom särskilt utsatta branscher som hyr affärslokaler vilket vi tidigare berättat om. Även gällande personalförsörjning har LKAB:s koncernchef Jan Mosström  lämnat dörren öppen mot att låna ut vårdkunnig personal till hälso- och sjukvården.

– Vattenfall stjälper medan LKAB hjälper. Hos Vattenfall hotar ledningen underentreprenörer, varav många har gjort tunga investeringar för att kunna leverera de tjänster som Vattenfall efterfrågar och som kan vara svåra att betala med minskade intäkter. Därmed hotas lönsamheten och på sikt jobben, säger Roland Boman.

I tisdags skickade Jokkmokks kommunchef Monica Lundkvist en förfrågan till Vattenfall om eventuellt framtida stöd på personalsidan. Hon fick svaret att man från Vattenfalls sida "befinner oss i samma läge som ni gör" med hänvisning till att verksamheten är definierad som samhällsviktig samt att man inom Jokkmokks kommun i stort sett enbart har personal som arbetar med drift- och underhållsverksamhet och därför inte kan bistå kommunen. 

– Vattenfalls verksamhet är definierad som samhällsviktig och eftersom vi lokalt endast är relativt få så måste vi fokusera på att klara av drift- och underhållsverksamheten av våra kraftverk. Under rådande omständigheter måste Vattenfall framför allt prioritera en säker och hälsosam arbetsplats och att fortsätta leverera el och värme till samhället, under svåra marknadsmässiga villkor, säger Magnus Kryssare, pressekreterare Vattenfall

– Vattenfall fortsätter som man alltid gjort med att plocka ut utan att ge tillbaka. Det som skiljer i grunden är att LKAB har ett lokalt bestämmande som känner ett ansvar medan Vattenfall är toppstyrt och ingen i Jokkmokk har något att säga till om, säger Roland Boman.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!