Uthyrning av marknadslogi kan vara olovlig

Många bokar in logi för nästa år redan under sitt besök på Jokkmokks marknad och många bokar också för flera år i rad.
Många bokar in logi för nästa år redan under sitt besök på Jokkmokks marknad och många bokar också för flera år i rad.

Många av de 40 000 till 50 000 besökarna på Jokkmokks marknad behöver logi och många hyr ut privat. Men Jokkmokkshus säger nej.

Jokkmokks kommun 13 november 2019 11:37

Med cirka tre månader kvar till Jokkmokks 415:e marknad står besökarna i rad för att få logi. I princip alla hotell och anläggningar är fullbokade – ofta sedan lång tid tillbaka. 

– Det är alltid den största utmaningen för oss och det som folk frågar om mest när dom ringer, säger Päivi Sainio Rohner på turistinformationen. 

För att möta efterfrågan så hyrs sovplatser ut i skolan och diverse anläggningar som till exempel Jokkmokks ridklubb. Under årens lopp har också ett utbud av privat logi vuxit fram. Många hyr ut hela eller delar av sitt boende under marknaden. 

Men, den största hyresvärden, kommunalägda Jokkmokks hus med 561 lägenheter i kommunen, förbjuder andrahandsuthyrning under kortare tid. På deras hemsida står "Tillfällig andrahandsuthyrning såsom under Jokkmokks Marknad kan aldrig få sitt godkännande hos oss."

Marknadsgeneralen Birgitta Nilsson är förvånad. 

– Jag hade ingen aning om att Jokkmokkshus har den policyn. Behovet av logi är ju stort och tidigare togs beslut om att alla kommunalt ägda lokaler ska återgå till kommunen under marknaden.

Sedan ett par år tillbaka förmedlas det privata boende av två företag. Ett av dem är Jokkmokk Arctic Dream som matchar uthyrare med gästernas önskemål. 

– Den som söker boende via oss fyller i ett formulär och sedan försöker vi matcha dem mot ett passande boende, säger Olga Stam som äger företaget. 

Jokkmokk Arctic Dream förmedlar både hus och lägenheter. Olga Stam själv kontrollerar och visar själv alla gäster boendet. Hon har ingen kontroll över vem som äger hyreslägenheten som hyrs ut men menar att det är upp till lägenhetsinnehavaren. 

Birgitta Nilsson tror att besöksantalet möjligen skulle öka med ett större utbud av logi. 

– Jag tror i alla fall att besökasantalet till kvällsarrangemang skulle öka om folk från länet slapp åka hem. Jag tror också att fler besökare skulle "våga" boka resa hit om de först kunde få tag på logi. Tyvärr är det många som först efter årsskiftet bestämmer sig för att hyra ut privat. Långväga gäster måste ordna både semester och boka resa och då vågar man inte vänta för länge.

Hyreslagen är tydlig med att den som hyr en bostad  och hyr ut ett rum till en inneboende  inte behöver fråga hyresvärden om lov. "Men hyresvärden kan reagera om det uppstår problem kring uthyrningen. Till exempel om den inneboende stör grannarna".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa