Tre sjukskrev sig, en chef vill inte fortsätt

Kommunens nedskärningar ökar arbetsbelastning för biståndsenheten i Jokkmokk och nu är situationen ohållbar. Tre personer sjukskrev sig och en chef vill inte fortsätta.

Personalen på Jokkmokk kommuns biståndsenhet går på knäna efter nedskärningar och större arbetsbelastning.

Personalen på Jokkmokk kommuns biståndsenhet går på knäna efter nedskärningar och större arbetsbelastning.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2020-01-30 14:00

Det hela började med en nedskärning som genomfördes i höstas när arbetsmarknadsenheten avvecklades. Dess uppdrag var att ge stöd till flyktingar som kommit till kommunen. 

Fem av de anställda sades upp och en anställd flyttas över till biståndsenheten som integrationshandläggare, Denne tar med sig enhetens arbetsuppgifter dit. 

Men nu, bara några månader senare, utreder kommunen möjligheten att ta bort just den tjänsten som nyss lades till för att låta övriga på biståndsenheten ta över arbetsuppgifterna. Och det gjordes följaktligen en risk- och konsekvensanalys. 

Där målas en kritisk situation upp med biståndsenhetens personal som går på bristningsgränsen –  redan innan den föreslagna nedskärningen. Många i personalen vittnar om att de mår dåligt och trots mycket övertid hinner man inte med arbetsuppgifter och dessa får prioriteras bort. Enhetens sexton anställda listar 35 ordinarie arbetsuppgifter som inte längre hinns med. Det handlar bland annat om eftersläpande polisanmälningar där barn farit illa, uppföljningar som uteblir och lagstadgade tidsramar som överskrids.

"Det finns inget att bortprioritera längre", svarar en anställd i rapporten. 

En annan åsikt är att dagen består av att springa runt och "släcka bränder", och att den anställde har en konstant känsla av att inte gjort tillräckligt när arbetsdagen är slut.

Gällande arbetsmiljön är kommentarerna att det bara är en tidsfråga innan någon går in i väggen, att de inte ser något ljus i tunneln längre och att jobbet påverkar familjelivet negativt. Det framgår även åsikter om att den högre ledningen inte tar situationen på allvar och att det finns en rädsla bland personal att påtala fel och brister då man är rädd för konsekvenser.

Det hela nådde bristningsgränsen förra veckan då det inträffade något som kommunchefen Monika Lundkvist av sekretesskäl bara vill beskriva som en "extraordinär händelse" och som gjorde att personalen inte längre orkade. Tre anställda sjukskrev sig som följd.                       

Slutsatsen i risk- och konsekvensanalysen är att ytterligare nedskärningar av personal kommer få negativa konsekvenser, både för enhetens anställda och Jokkmokks medborgare. Att det i raka motsatsen inte gjorts ökningar av personal de senaste åren bedöms inte vara försvarbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!