Stort behov av arbetskraft i Jokkmokk

Karriärexpo som arrangerades för tredje året i rad under onsdagen lockade många unga med önskan att stanna kvar i kommunen.

"Ibland handlar det bara om tur att vi får tag på arbetskraft" säger Lars Lundström, Vuollerims måleri.

"Ibland handlar det bara om tur att vi får tag på arbetskraft" säger Lars Lundström, Vuollerims måleri.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2020-03-11 17:30

Andelen arbetslösa i Jokkmokk är just nu 5,5 procent att jämföra med länets 6,2 procent och rikets 7,4 procent. En positiv siffra för de flesta men den speglar ett problem för Jokkmokks företagare, det är svårt att hitta personer att anställa.

– Det finns just nu massor av jobb som kanske inte alltid syns, exempelvis målare och hantverkare, säger Stefan Andersson, kommunchef i Jokkmokk. 

Lars Lundström, Vuollerims måleri, bekräftar arbetskraftsbehovet.

– Vi ligger alltid på gränsen till att ha tillräckligt med arbetskraft. I Jokkmokk råder ju just nu en omvänd situation; jobben ökar och befolkningen minskar. Jag tror att många som skulle vilja flytta hit fortfarande tänker att "visst är det fint i Jokkmokk men det finns ju inga jobb".

I entrén till rekryteringsmässan sitter Abderahman Ahmed framför en lastbilskörningssimulator. Medan hans vänner som tittar på mest är intresserade av att provköra så har han siktet inställt på att utbilda sig till lastbilsförare.

– Det verkar vara lätt att få jobb. Enligt vad jag hört behövs det tusentals nya förare.

Annica Waara, Yrkesakademin i Gällivare, håller med. 

– Vår utbildning är jättepopulär. Just nu har vi 60 elever. Utbildningen är på 25 veckor och alla får jobb direkt efter utbildningen. 

Jokkmokk har en större andel småföretag är rikssnittet. Trots det ser Leif Pääjärvi, Arbetsförmedlingen, ett behov att öka diversifieringen på arbetsmarknaden i Jokkmokk, dels för att möjliggöra så kallad tandemrekrytering men även för att medföljande partners till inflyttande arbetskraft ska kunna få jobb. 

Vid ett bord i mässhallen sitter Fanny Sundqvist och Selma Nygårds och säljer Fjällflaskan, en produkt de tagit fram i sitt UF-företag. De tror båda på en framtid i Jokkmokk. 

– Vi älskar Jokkmokk, understryker de båda. 

– Möjligen åker jag iväg några år för att plugga och kommer tillbaka sen. Jag vill vara nära min familj och friluftslivet här, säger Selma Nygårds. 

Vid polisens monter står Lisa Holmqvist och Linn Lundqvist som båda är inne på sitt andra år på eldistributionslinjen vid Lapplands lärcentra i Jokkmokk. Lisa Holmqvist är relativt säker på att få anställning i familjens elföretag efter utbildningen.

– Jag skulle aldrig kunna sitta på ett kontor. I det här yrket får man vara ute hela dagarna och man känns att man behövs, säger Lisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!