Sannas galna dagar – med Greta och kungen

Under Jokkmokks marknad var Sanna Vannar värd för några av Sveriges mest kända ansikten. Först kungaparet och sedan Greta Thunberg.

Nu har lugnet lagt sig hemma hos Sanna Vannar efter en Jokkmokks marknad som hon sent kommer glömma. Både kungaparet och Greta Thunberg gjorde ett besök hos henne.

Nu har lugnet lagt sig hemma hos Sanna Vannar efter en Jokkmokks marknad som hon sent kommer glömma. Både kungaparet och Greta Thunberg gjorde ett besök hos henne.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2020-02-23 10:05

Vardagen och lugnet har lagt sig igen hemma hos Sanna Vannar i Jokkmokk. Men för inte alltför länge sedan var det ett helt annat ståhej.

Hundratals människor och media från hela världen trängdes för att få en så bra blick som möjligt av Sanna Vannar, eller kanske främst av hennes gäster Greta Thunberg, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Under ett par intensiva dagar på Jokkmokks marknad var hon värd åt alla tre.

– Det var utan tvekan mycket att hålla reda på de dagarna. Organisera, rodda, se till att allt fungerar som det ska, och dessutom försöka hinna med att ha kul också. Det var svårt att hinna med allt, säger Sanna Vannar.

Sannar Vannar är ordförande i den samiska ungdomsföreningen Sáminuorra, och det var hennes ledarroll som gjorde att just hon fick ta emot finbesöken.

– Sametinget hörde av sig och sa att kungaparet ville komma förbi för att träffa renar och se på en renvallarhund som jobbar, berättar hon.

Under torsdagen kom kungaparet färdandes med rensläde till hagen där Sanna stod och väntade med sina renvallarhundar.

Var du nervös?

– Inte direkt, de är människor precis som alla andra. Men vallningen gick knappt alls att genomföra. Vi brukar inte valla inne i hagar eftersom det blir så trångt och renen blir trängd.

– Sedan var det totalt kaos med massvis av folk och fotografer som sprang omkring så renarna blev rädda av det också. Men kungen och drottning var bara nöjda att få träffa hundar och renar, säger Sanna Vannar.

Lite tidigare under dagen hade de även ätit lunch tillsammans, och de fick då skatta bekantskap med Sannas elva veckor gamla valp vid namn Zelda. 

– Silvia tyckte om valpen väldigt mycket, det var nästan så hon ville ta med honom hem till slottet. Men jag tror inte han hade tyckt om Stockholm.

Knappt hade kungen och drottningen hunnit lämna renhagen innan det var dags för Sanna Vannar att förbereda för nästa kaotiska uppbåd. Förmiddagen dagen därpå var det dags för Sáminuorras klimatmanifestation på Talvatissjön i Jokkmokk.

Och som hederstalare skulle ingen mindre än den världskända klimataktivisten Greta Thunberg medverka, tillsammans med några medlemmar ur sin rörelse Fridays for future.

– Vi har haft kontakt med henne länge och vi har båda velat hitta på något tillsammans, men man kan lugnt säga att hon varit ganska upptagen det senaste året. Bara en dryg vecka innan marknaden hörde hon av sig och sa att det passade att komma till vår manifestation, säger Sanna Vannar.

Redan två dagar innan manifestationen kom Greta Thunberg och hennes sällskap upp till Jokkmokk för att hänga med Sanna ute i renskogen.

– Vi lagade en vegansk gryta och bjöd på gurpi, det är köttfärs inlindat i magfett från renen. Allihop smakade artigt, men när det skulle börjas suga på märgben så var det en i gänget som inte vågade, berättar hon.

Till själva manifestationen var ungdomsföreningen beredda på mycket folk, men inte att det skulle bli så många som det faktiskt blev. 

– Det var en frågade om vi också kände att isen på sjön svajade, men jag vet inte riktigt. Vi visste ju att klimatet är en het fråga just nu och att Greta drar väldigt mycket folk, men vi var väldigt nöjda med uppslutningen.

– Greta stannade sedan kvar hela helgen och hängde med oss. Hon tyckte det var skönt att komma undan från alla människor och all uppmärksamhet, säger Sanna.

Sáminuorra

Sáminuorra bildades 1963 var ursprungligen organisationen Svenska Samernas Riksförbunds ungdomsförbund, men sedan 80-talet är Sáminuorra en självständig organisation.

Alla samiska ungdomar mellan 6-30 år får rösta vid förbundsmötet som hålls varje år. Medlemmarna väljer vad Sáminuorra ska arbeta med och utser också organisationens styrelse och ordförande. 

Sáminuorra arbetar också politiskt med frågor som rör samiska ungdomar och deras framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!