Planerna på en gruva i Kallak i Jokkmokk omgärdas av konflikter. Samebyarna använder marken i Kallak som renbetesland och renarnas flyttled går igenom området. Rennäringens behov av området är därför en faktor som regeringen ska ta ställning till i sitt kommande beslut.
I en intervju med Norr Media den 14 februari uttalade sig Beowulfs vd Kurt Budge om regeringens handläggning av ansökan. I intervjun sa Kurt Budge bland annat att han inte kan "se att regeringen kan säga nej i det här skedet".
"Efter att vi investerat 80 miljoner, hur skulle man nu kunna vända sig om och säga att tyvärr, det blir ingen gruva", sa Budge, som anser att gruvbolaget gjort "allting korrekt".
Nu har Svenska samernas riksförbund, SSR, reagerat över uttalandena. I ett meddelande uttalar sig Mikael Kuhmunen som är ordförande i Sirges sameby.
"Den här typen av uttalanden visar tydligt bolagets attityd. Bara det faktum att Kurt Budge anser det rimligt att om någon spenderar tillräckliga summor på ett omtvistat projekt så skall man få igenom sin ansökan, det är i praktiken som att köpa sig ett tillstånd för miljöfarlig verksamhet."
Jan Erik Länta, Jåhkågasska tjiellde, anser att Budges uttalande om att man gjort allt rätt inte stämmer.
– Den ansökan som Beowulf lämnade in för en bearbetningskoncession var undermålig och med stora brister. Den gjordes av konsultföretag som aldrig frågade oss om hur vi använder marken. Att man lagt ut 80 miljoner har inget med saken att göra. Det har de valt själva, säger han.
I respons till uttalandet från SSR skriver Kurt Budge i ett meddelande att företaget deltar och bidrar till många initiativ i Sverige "inklusive OECD-arbetet för att samerna ska inkluderas i regional utveckling i Sverige".
"Sedan jag gick med i företaget har den attityd vi har visat i Jokkmokk och med samerna varit en av respekt och vi försöker göra allt för att bygga en relation med lokala samiska samhällen", skriver han.
Jenny Wik Karlsson, ombud för Sirges sameby, skriver i ett pressmeddelande att det är "av stor vikt att regeringens beslut grundar sig på de underlag som tagits fram och inlämnats i ärendet och inte utifrån påtryckningar från näringslivets intressenter, prövningen ska helt och hållet utgå från gällande regelverk och inget annat".