– Besökarna vill inte bli kallade turister. De vill känna att de är en del av upplevelsen. Det säger Anna Kuhmunen som driver företaget Silba Siida i Jokkmokk.
Hon är en av de representanter för företag och projekt i Sápmi som samlades under veckan i Jokkmokk för att dela erfarenheter under rubriken "Gränslösa möjligheter för Sápmi".
Anna Kuhmunens affärsidé är att låta besökarna bli en del av familjens vardag som renskötare.
– Det handlar om det enkla, genuina. För en människa från Dubai är det en upplevelse att dela en kanna kok-kaffe vid en öppen eld. I det enkla ligger det vackra.
Syftet med det två dagar långa seminariet har varit att synliggöra samiska samarbeten inom Sápmi och att diskutera framtiden och de behov som finns inför den nya programperioden i Interreg som drar igång nästa år. Under seminariet hölls också en paneldiskussion med representanter för de samiska parlamenten i Sverige, Norge och Finland kring frågeställningen varför Interreg är viktigt för Sápmi och hur framtiden för gränsöverskridande samverkan kan se ut.
– Det har varit ett tydligt budskap från alla deltagare att projektmedlen behövs för att kunna jobba över gränserna, säger programdirektören Iiris Mäntyranta, Länsstyrelsen.
– Vi har beviljat 19 samarbetsprojekt som är samiska av totalt 110 projekt. Det är en liten del men det är bra och viktiga projekt. De flesta handlar om språk och kulturarv, vilket ju är en central del av det samiska, men också om entreprenörskap och utbildning.
Anna Kuhmunen pekar på vikten av att kunna ta del av andras erfarenheter som samisk företagare i Sápmi.
– Trots att samisk turism finns över hela Sápmi blir man lätt kvar i sin egen lilla bubbla. Det är viktigt att vi samiska företagare får upp ögonen för hur andra jobbar för att kunna dra erfarenhet såväl från bra som från dåliga exempel. Därför är det viktigt med ett seminarium som det här.
För Anna Kuhmunen och hennes familj är företaget Silba Siida ett sätt att försöka dra fördelar av de utmaningar som klimatförändringarna utgör för rennäringen.
– Man ska gräva där man står. Det är en enorm utgift för oss att mata renarna hela vintern. Men samtidigt ger det oss möjlighet att ta in folk och visa hur vi lever och arbetar. Upplevelseturismen handlar ju om att få delta i upplevelser inte bara titta på. Det är så långt ifrån massturism man kan komma.