Jokkmokk har tillsatt en kommunledningsgrupp på omkring tio personer med expertis- och ledningspositioner inom de mest utsatta eller samhällsviktiga verksamheterna.
På onsdagen samlade kommunchefen Monica Lundkvist kommunstyrelsen och nämndemän för att informera om deras åtgärder.
– Den viktigaste delen är att skydda de utsatta grupperna, nämligen äldre och sjuka. Vi har nu pekat ut de verksamheter som är mest samhällsviktiga och vi kommer koncentrera våra insatser där, säger hon.
De utpekade verksamheterna handlar bland annat om skolor, förskolor och äldreboenden. Men även vattenverk, avfallsstationer och några av socialtjänstens delområden.
Varje verksamhet har fått komma med en lägsta siffra på personal som krävs för den dagliga driften ska kunna pågå på en miniminivå.
– Vi har även satt stopp på tjänsteresor, ledigheter kommer inte beviljas och det sker löpande en omprioritering av arbetsuppgifter, säger Monica Lundkvist.
Redan innan coronaviruset drog in över landet så hade Jokkmokks kommun en brist på vikarier, situationen är nu ännu mer kritisk.
– Vi tar in pensionärer och har annonser ute där vi söker timvikarier, främst inom äldrevården. Skulle det bli så att fler insjuknar så måste vi leta på fler sätt, säger hon.
Kommunen har även tillfrågat anställda om frivillig förflyttning till de samhällsviktiga funktionerna med personalbehov.
– Bland annat har skolsjuksköterskorna tagit på sig att arbeta som vanliga sjuksköterskor tills vidare.
Det diskuteras även en eventuell aktivering från regeringens sida av det krislägesavtal som skulle innebära att kommuner själva kan tvångsförflytta anställda inom verksamheterna.
– Vi måste vara beredd på allt som kan hända men vi hoppas att det inte blir verklighet, säger Lundkvist.
Kommunledningsgruppen kommer tills vidare ha flera träffar i veckan för att kunna ge konsekventa svar till anställda ute i verksamheterna.
Säkerhetssamordnaren Gunnar Lundström har även löpande kontakt med länets smittskyddsläkare.
Det sätts även igång en direktupphandling för att kunna köpa in personal från företag om kommunen framöver skulle drabbas av stora bortfall på grund av sjukdom. Det handlar i första läget om lokalvårdare och kökspersonal, men det kan utökas till många fler.
Det förebereds även en introduktionsutbildning för äldreomsorgen så att de snabbt kan lösa en eventuell personalkris.