I mars 2018 hade Kaisa Svonni precis axlat rollen som kassör för Jokkmokks Ridklubb.
– Det första steget blev att kontakta Föreningsalliansen i Jokkmokk för att kolla hur mycket vi hade på banken. Men, jag fick inget svar.
Kort efteråt sjukskrev sig den person hon frågat och som senare skulle visa sig ligga bakom förskingringen av drygt två miljoner kronor av Jokkmokks föreningar vilket Norrbottens media senare kunde avslöja. När banken hade gått igenom uttagen på ridklubbens konto landade summan på drygt en kvarts miljon.
– Vi stod plötsligt utan pengar till att betala löner, säger Kaisa Svonni.
Efter att situationen blivit känd i klubben gick ungdomssektionen ut på Facebook med ett upprop om att swisha pengar som stöd för den akuta krisen – och pengarna började strömma in.
– Det var fantastiskt många som skickade pengar. Det kom in pengar från hästmänniskor och privatpersoner från hela landet och från Jokkmokk med omnejd. Flera andra ridklubbar anordnade olika event för att dra in pengar. Bland annat anordnade Rånebygdens ridklubb pay n' jump, och Bodens ridklubb och Ridklubben Dundret ordnade barnridning och fikaförsäljning, berättar Kaisa Svonni.
Jokkmokks allmänning stöttade också ekonomiskt under den första tiden för att klubben skulle kunna köpa in foder till hästarna. Jokkmokks företag ställde sig också bakom föreningen och under årets höstmarknad överlämnade företagarföreningen en check på 30 000 kronor.
– Vi har nu fått veta att vi också kommer att få 93 000 kronor tillbaka från försäkringsbolaget, säger klubbens nya ordförande Lotta Silver.
Personalbiten är löst med en hästskötare på heltid och en instruktör som arbetar deltid och nästa mål är att kunna köpa in en ny, stor häst som komplement till de sex ponnyer som klubben äger. Men stora utmaningar finns fortfarande.
– Det är en tungrodd verksamhet som sådan. Vi är beroende av ideella krafter och det är svårare och svårare att få folk att ställa upp. Vi har kö till ridgrupperna men inte tillräckligt många instruktörer. Vi har också stora driftskostnader som foder, strö och veterinärkostnader, säger Lotta Silver.
– Jokkmokks kommun äger byggnaderna och de börjar vara gamla och påverkade av väder och vind. Till exempel smälter snön på taken och det rinner in smältvatten i stallet hos hästarna. Kommunen borde underhålla fastigheten bättre och inte låta den förfalla, säger Lotta Silver.