Efter att ha gått lite på sparlåga en tid så har nu nytt liv blåsts in i projektet Midnattssolens trädgård i Jokkmokk. Genom att man lyckats få EU- finansiering från Leader Polaris har Lena Vikström anställts som projektledare. Lena har tidigare jobbar som vd för Gunnbeo slott och trädgård.
– 2015 när planen var färdig och presenterad fanns inte pengar till projektutveckling. Med den här nya finansieringen har vi kunnat aktualisera den igen. Men det är nu eller aldrig som gäller. Nu måste vi ta chansen. Gör vi det inte nu kommer det att läggas i malpåse och kanske aldrig öppnas igen, säger Ann Enberg, Jokkmokks kommun.
I kassan finns nu 1,7 friska miljoner till projektet som nu går in i nästa fas. Till den första april nästa år ska det finnas en tidsplan för bygget och en organisation för driften enligt Lena Vikström.
– Tiden är mogen för det här projektet. Det är så tydligt från regeringshåll att besöksnäringen är något man vill satsa på stort. Signalerna starka också från både kommunalt och regionalt håll. Så var det inte riktigt 2015.
– Vi kanske var för tidiga, säger Ann Enberg.
Vad är det då ni vill skapa?
– Vi vill utveckla en trädgård som knyter ihop trädgård och natur. Den ska vara rofylld men här ska också finnas inslag av upplevelser, aktiviteter och lärande. Vi har haft kontakt med Sveriges lantbruksuniversitet som kunde rada upp en mängd ämnesområden utifrån behov inom forskningen. Ett exempel är odling av köksväxter i olika klimatförhållanden.
Midnattssolens trädgård kommer att ha ett centra som har öppet året runt. Men även delar av trädgården kommer att vara öppet vintertid. Trädgården kommer att ha en yta på 5 hektar och ligga i anslutning till fjällträdgården.
– Jag tittar nu jättebrett med utgångspunkten att detta ska kunna leva året runt. Besöksbranschen efterfrågar unika upplevelser Man kan inte ta den här trädgården och sätta det någon annan stans. Fjällträdgården är också unik i sitt slag och den kommer att finnas kvar och integreras.
Ann Enberg ser också samverkansmöjligheter med Arctic Bath och Tree Hotel i Harads och Ishotellet i Jukkasjärvi. Hon ser också likheter.
– När Yngve Bergqvist fick idén om Ishotellet var det många som skakade på huvudet. Och i Harads har man också varit skeptiska. Jokkmokks kommun har nu chansen att visa att vi törs och att vi också har energin att göra nåt sånt här.