Jokkmokk påverkas mest av klimatförändringarna

En ny analys från SMHI visar att den globala uppvärmningen går snabbast i Sverige. Allra snabbast går det i Jokkmokk.

Förändringar i snötäcket tros vara anledningen till att Jokkmokk och Norra Sverige har de största temperaturförändringarna.

Förändringar i snötäcket tros vara anledningen till att Jokkmokk och Norra Sverige har de största temperaturförändringarna.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2020-04-07 15:45

Jokkmokk och andra delar av norra och östra Sverige tillhör det arktiska område som påverkas mest av den globala klimatförändringen. 

SMHI har analyserat data från 35 väderstationer runt om i landet som bygger på en mätserie med början vid 1800-talets slut och fram till idag. Analysen visar att den globala uppvärmningen går dubbelt så snabbt i Sverige än i övriga världen. Under perioden 1860-1900 och 1991-2019 har temperaturen på jorden i snitt ökat med 0,8 grader medan Sverige som helhet har blivit snitt 1,7 grader varmare. I Jokkmokk har temperaturen ökat med hela 2,1 grader, enligt SMHI. 

Den största anledningen till variationerna är enligt SMHI förändringar av snötäcket. 

Hur ser sammanhanget mellan snötäcket och klimatet ut? Vi frågade Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

 – Det är inte nödvändigtvis så att det är den plats med mest snö som är intressantast i sammanhanget. Det viktigaste här är att det varit en förändring i snötäcket. Olyckligtvis har vi dåligt med snödata från 1800-talet så det är inte möjligt att göra en liknande karta för till exempel graden av snötäcke på marken. Men, de stora förändringarna vi ser över landet särskilt i början och slutet av vintern pekar på att det är just förändringar i snötäcket som ligger bakom detta.

På frågan varför det är just Jokkmokk som påverkas mest i Sverige har Erik Kjellström inget definitivt svar men han menar att en del av förklaringen kan vara att SMHI:s klimatstationer står glest. "Det kan mycket väl vara så att ändringen är lika stor eller större på någon annan plats i Norrbotten eller Västerbotten.

Henrik Blind är Miljöpartiets gruppledare i Jokkmokk. Han upplever det som mest skrämmande att det så kallade tvågradersmålet – det mål som väldens länder enades om vid FN:s klimatförhandlingar i Cancún år 2010 –  redan nåtts i Jokkmokk. ,

– Om det sker en linjär ökning så kommer vi att ha fyra grader varmare när världen i övrigt nått taket.

– Det här är inte en toppranking som Jokkmokk vill ha. Det riskerar att bli en loose-loose-situation som kan påverka kommunens hela ekonomi. Turismen och rennäringen som är två av kommunens stora näringar påverkas allt mer när snösäsongen blir allt kortare. För renskötseln blir det allt svårare när renbetet fryser in då snön smälter och fryser igen. Men det är mer än bara ett jobb som står på spel, det är en hel kultur, säger Henrik Blind.

Polar amplification

Uppvärmningen går snabbare närmare polarområdena. Anledningen är att normalt reflekteras solens strålar av snö och is så att värmen studsar bort från jordytan. Men, när snön och isen smälter i allt större utsträckning så påverkas dessa områden mer eftersom solstrålningen då kan värma upp mark och hav mer än tidigare. Det kallas på fackspråk för "polar amplifikation" som ungefär kan översättas till polar förstärkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!