Huvudförslaget är att en luftburen kraftledning dras parallellt med redan befintlig stamnätsledning. Enligt Jens Knutsson, projektledare för sträckan, är anledningen till detta att förslaget bedöms ge den lägsta negativa påverkan och var det mest kostnadseffektiva. Den nya kraftledningen förväntas kosta 1,8 miljarder kronor och kommer att samfinansieras med den finländska staten och pengar från EU.
– Försvarsmakten kräver att vi bygger parallellt inom deras intresseområden. Men vi kan behöva väga intressen då deras intresse kan krocka med natur- eller kulturvård vilket kan göra att vi behöver välja en annan sträcka, säger Jens Knutsson.
18 mil av kraftledningen kommer byggas i Sverige medan de resterade fem milen till Keminmaa projekteras av Fingrid, finska motsvarigheten till Svenska kraftnät. Kraftledningen ska öka försörjningssäkerheten och minska risken för effektbrist samtidigt som Finland integreras bättre i det nordiska kraftsystemet.
Jens Knutsson är tydlig med att poängtera att sträckningen enbart är ett förslag och att man kommer att ha en bättre bild efter att samrådstiden är över i mitten på maj månad.
– Vi är öppen för en annan sträckning. Men det här är det förslag som vi ansett mest rimligt utifrån ett flertal faktorer, säger han.
Från Jokkmokks kommun har man tidigare förespråkat en alternativ sträckning genom Gällivare kommun där ett av syftena varit att undvika breda ledningsgator, vilket skulle bli en realitet om huvudförslaget blir verklighet.
Robert Bernhardsson (S), kommunalråd, uppger att berörda kommuner kommer att ha ett samrådsmöte i april med Svenska kraftnät där de informeras om huvudförslagets sträckning.
– Det finns säkert goda grunder till att Svenska kraftnät föreslagit sträckningen och vid den här typen av projekt är det många faktorer att beakta. Men alla förslag som syftar till att skapa redundans i elförsörjningen i länet är uppskattade, säger han.
I huvudförslaget finns ett område som är markerat som en ellips där anser Svenska kraftnät att de behöver få tillgång till mer information innan man kan fatta beslut om en ledningssträckning.
Området som startar vid Randasjön och slutar i höjd med Pålkem innefattar ett planerat naturreservat samt renbetesmarker för ett flertal samebyar.
Den nya kraftledningen förväntas vara i drift i slutet på 2025.