"Ett av vårt lands mest värdefulla naturskogar". Orden kommer från Ola Jennersten, Världsnaturfonden, WWF och handlar om området Jelka Rimakåbbå. I maj i år beslutade länsstyrelsen att området skulle bli naturreservat,
Under förra veckan meddelade kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) att kommunen överklagat länsstyrelsens beslut till miljödepartementet. Det kom som en överraskning för Henrik Blind (MP) som är ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.
– Trots att jag sitter i kommunstyrelsen så kom det till min kännedom genom att en privatperson hörde av sig och undrade vad som hade hänt, varför kommunen var emot reservatsbildningen. Jag inbillade mig att jag hade insyn, säger han.
Den överklagan som Bernhardsson skickat in till miljödepartementet har utformats delvis med stöd av externa konsulter. Kommunledningen står som beställare av tjänster från Sweco, för "kompetensstöd naturvårdsärenden" i arbetet med att ta fram underlag för överklagan. Swecos arvode uppgår till 850 kronor per timme. Totalt har Sweco i dagsläget fakturerat kommunen med lite drygt 20 000 kronor.
Utöver det har kommunledningen anlitat advokatfirman DLA Piper i Stockholm för "juridiskt stöd". NSD har tagit del av offerten där juristens timkostnad uppges till 3 300 kronor per timme, exklusive moms, för "rådgivning i samband med överklagande av Länsstyrelsen Norrbottens beslut om bildande av naturreservatet Jielkkå Rijmagåbbå i Jokkmokks kommun". Någon faktura har ännu inte kommit in till kommunen.
– Det känns otroligt frustrerande. Tänk om man hade lagt lika mycket resurser på att ha en dialog så att vi kunnat komma fram till en samsyn. Det är ju det demokrati handlar om, säger Henrik Blind.
Redan i december förra året skickade länsstyrelsen ut ärendet på remiss. Kommunalrådet yttrade sig då i ärendet utan kommunstyrelsens vetskap. Yttrandet återredovisades heller inte till kommunstyrelsen enligt Henrik Blind. När länsstyrelsen sedan beslutade om reservatsbildningen begärde kommunen, enligt Blind, att få tid för att formulera en överklagan – en överklagan som inte heller blev föremål för någon dialog i kommunstyrelsen.
– Det handlar om olyckliga omständigheter. Den person som ansvarar för handläggningen av ärenden var föräldraledig, säger Robert Bernhardsson.
Varför anlitade ni externa konsulter trots att ni har en egen naturvårdskonsult?
– Vi gör ofta det i liknande ärenden. Vi saknar helt enkelt rätt kompetens i huset.