En älgko med två kalvar har bosatt sig i centrala Jokkmokk och har de senaste tre veckorna levt bland människorna i samhället. Wiebke Neumann forskar om älg och annat klövvilt på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), och hon menar att det är allt annat än optimalt med älgar inne i staden.
– Älgen är ett flyktdjur men kommer försvara sig om den känner sig pressad, speciellt en ko med kalv. Generellt springer de iväg men i en stadsmiljö med hus överallt finns inte samma flyktvägar så då kan de gå till anfall enklare, säger hon.
Hennes viktigaste råd till de som möter älgarna är att främst respektera avståndet och försöka läsa av älgkon om hon ser upprörd ut.
– Då fäller hon bak öronen och då är det bara backa undan.
Flera av de som bor i Jokkmokk tror att det här är samma älgko som var inne i samhället även förra vintern.
– Det är mycket troligt, älgarna kommer ihåg var de hittat mat och återvänder gärna. Vi hade en gps på en älgtjur som stod på en och samma gård i flera dagar och vi ringde då husägaren som berättade att de matade den. Samma tid året därpå kom älgen tillbaka till exakt samma gård i hopp om att få mat, men maten uteblev och den gav sig iväg, säger Wiebke Neumann.
En älg som visar aggressivitet mot människor i bebyggt område kan polisen besluta att avliva, men första åtgärden är att försöka skrämma bort den.
– Så länge den inte är aggressiv så kommer det nog inte hända. Men som sagt så gäller det att respektera djuret och ta det försiktigt, säger hon.