Föreningen firade femtio år i naturens tjänst

Naturskyddsföreningen i Jokkmokk firade 50 år i helgen. En vital, medelålders kämpe som fortfarande är aktiv.

Sonja Kuoljok och Ginger och Mats Karström är tre av de många aktiva medlemmar som firade sin förening på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk på lördagen.

Sonja Kuoljok och Ginger och Mats Karström är tre av de många aktiva medlemmar som firade sin förening på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk på lördagen.

Foto: Henrik Blind

Jokkmokks kommun2019-11-26 15:45

Under helgen som gick firade Naturskyddsföreningen  i Jokkmokk att man fyller 50 år med fest på Samernas utbildningscentrum. På agendan stod föreläsningar, bildvisning och musik. Här fanns också en historisk tillbakablick på de många strider föreningen deltagit i allt ifrån sjuttiotalets kamp för hormoslyrförbud till nutida gruvetableringar.

En del av jokkmokkskretsens verksamhet har handlat om Steget Före – en grupp som inventerar gammelskog och som startade i Jokkmokk 1987. Steget före har utvecklat en inventeringsmetodik som bygger på att hitta djur- och växtarter som bara överlever i gammelskog – många av vilka är utrotningshotade – för att på så sätt bedöma skogens skyddsvärde. Mats Karström var den som tillsammans med några till startade gruppen som belönats med fler än femton olika priser, bland annat Artdatabankens naturvårdspris. 

Thomas Öberg och Sonja Kuoljok är två andra namnkunniga medlemmar som satt med vid festborden i lördags. 

– Nu mer än nånsin behöver vi försvara naturreservaten. Kommunalrådet anser att de skyddade områdena upptar för stor del av kommunen men samtidigt marknadsför man Jokkmokk som vildmarkskommun. Man vill både äta kakan och ha den kvar, säger Sonja Kuoljok.

Sonja kom till Jokkmokk från södra Sverige 1961. Redan då hade hon ett stort naturintresse.

– I Jokkmokk förundrades jag över att man kunde gå i en skog i flera timmar utan att komma till en åker eller till bebyggelse. De sammanhängande områdena med orörd natur har idag stora värden även i ett i globalt perspektiv, säger hon.

Thomas Öberg är en välkänd radioröst från P1 programmet naturmorgon som precis som Sonja kom inflyttande till Jokkmokk och jobbade femton år som ekologilärare vid Samernas Folkhögskola och fjorton som utställningschef på Ájtte Museum.

Sonja Kuoljok gick med i naturskyddsföreningen i Jokkmokk  i samband med debatten om, och förbudet mot, hormoslyr. Även då, liksom idag, debatterades också den fjällnära skogen. 

– Men mest kommer jag ihåg alla duktiga människor jag fått träffa genom föreningen som, förutom Thomas Öberg, även Ingvar Segerström, Hans Andersson, Bertil Thelin, Brita Hövenmark, Mats Karström..

Hon är full av tillförsikt inför föreningens fortsatta arbete.

– Det är kul att föreningen är så livskraftig. Vi har en väldigt duktig styrelse nu och jag hoppas att den får femtio fina år till utan att behöva kämpa så mycket.

I Jokkmokk är naturen alltid nära som här vid Talvatissjön mitt i samhället.
I Jokkmokk är naturen alltid nära som här vid Talvatissjön mitt i samhället.
Karta: Samernas utbildningscentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!