Eva hämtar julens smaker från gammelskogen

Hon bor vid skogens bryn och använder naturen som smaksättare. Vid jultid plockar hon fram det hon samlat under sommarhalvåret.

Eva skördar lite även under vintern. Här plockar hon gran och tallbarr som hon lägger in i rapsolja.

Eva skördar lite även under vintern. Här plockar hon gran och tallbarr som hon lägger in i rapsolja.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2019-12-24 19:00

Som en dirigent framför en symfoniorkester står Eva Gunnare vid kryddbunkarna hemma i huset. Från fönstret ser hon ut över Fjällträdgården och lite längre bort Talvatisskogen. Under barmarksperioden vandrar Eva ut för att samla smaker men nu är skogen utanför fönstret frostig och stilla. 

– Jag tycker om att det blir mörkt ute. Det blir lugnt och jag får tid att leka lite med smaker. 

På spisen i köket står kastruller och puttrar. Färgen på saften i dem skiftar från ljust gulgrönt till mörkaste purpur. Det är grunder till glögg. 

–  Man kan göra jättegod glögg av exempelvis älgörtsaft. Har man gjort en kallrörd blomsaft med citron och socker under sommaren, till exempel av häggblommor, kan man krydda upp den med traditionella glöggkryddor som kanel, stjärnanis och kardemumma. I bärsaft kan man istället välja en lokal kraftig krydda som skvattram. 

Till glöggen fixar Eva lite kex med färskost. Hon gör osten genom att hetta upp filmjölk och gräddfil till cirka 30 grader. Sedan häller hon det i kaffefilter och låt det rinna av 10–12 timmar och kryddar bland annat med torkade kvanneblad eller ormrotsgroddar. Ormrotsgroddarna ger en svag smak av pepparrot. 

Gravat kött gör hon gärna på älg eller renkött, salt, socker, skvattram, enbär och grovhackade granbarr. Det kan serveras som carpaccio med rostade kvannefrön istället för pinjenötter.

Eva kom från Stockholm till Kvikkjokk som 20-åring för att jobba på fjällstationen. Där väcktes hennes intresse för naturens smaker. Intresset ledde henne till utbildningen Biebmu  - som är lulesamiska for mat - vid Samernas utbildningscentrum.  

– När det blev dags för mitt examensarbete vände jag mig till de äldsta i Tuorpons sameby för att få deras kunskap om hur de använder örter och bär till mat och krydda.  

Idag kan Eva Gunnare försörja sig som matkreatör. Hon håller örtkurser, guidade smakturer och något hon kallar för smakföreställningar. 

Vad serverar Eva då till dessert under jul eller nyår. Under de så kallade Linnedagarna i Kvikkjokk serverades 1700-talsmiddag. Då skapades en efterrätt med det ståtliga namnet Glass Viviparum vilket är glass gjord på ormrotsgroddar. Han man som Eva en stor plåtburk med skvattram kan man annars göra en mousse med syrlig blåbärssås.  

Fast, de flesta av oss kan nog bara inspireras till att gå ut i skog och mark och likt Eva samla inför nästa jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!