Bokenskolans korridorer ekar tomma

Landets gymnasieskolor har blivit rekommenderade att hålla stängt och köra på hemundervisning. Lapplands gymnasium kör igång redan nu.

Korridorerna står helt tomma på Bokenskolan, som är en del av Lapplands gymnasium.

Korridorerna står helt tomma på Bokenskolan, som är en del av Lapplands gymnasium.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2020-03-18 17:30

Under tisdagen kom regeringens besked att landets gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor skulle stänga lokalerna och fortsätta med hemundervisning på olika sätt. 

Ett pussel för många skolor, men just Lapplands gymnasium är bättre förberedda än de flesta och kör igång redan under torsdagen.

– Vi har redan använt oss av fjärrundervisning i flera år eftersom vi har fyra skolor på fyra olika orter och samkör vissa delar av undervisningen. Vi var förberedda på det här och vi har infrastrukturen och tekniken som krävs för att köra igång direkt, säger gymnaisechefen Marianne Stöckel.

Skolan finns i Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk. Totalt går det omkring 1 511 elever på de 20 program som finns.

Fjärrundervisningen går till på så sätt att en lärare via sin dator kamerasänder sin undervisning och eleverna kopplar upp sig med sina egna datorer. Det ska inte förvirras med distansundervisning där det i stort sett är samma sak men det sker inte i realtid.

– Redan under tisdagen tog alla elever med sig skolmaterial hem och under onsdagen hade de självstudier. Vi behövde ge lärarna onsdagen för att förbereda sig, men på torsdag kör vi igång. Vi kommer köra en blandning mellan fjärr- och distansundervisning, säger Marianne Stöckel.

Hon känner ingen oro att det inte kommer flyta på bra med skolgången trots det speciella situationen. Eleverna förstår allvaret och även att undervisningen måste fungera.  Annars är alternativet flyttad skoltid in på loven.

Vad säger ni till eleverna?

– Vi försöker ge dem all information så snabbt som möjligt och berättar vad man bör tänka på för att undvika smittspridning. Vi säger också åt dem att vara källkritiska eftersom det i dessa tider florerar mycket rykten och rena felaktigheter på nätet. Det gäller att lyssna på folkhälsomyndighetens råd.

Det var inte alla lärare som haft lektioner på distans eller på fjärr, därför gick onsdagen till att planera och få hjälp från någon av de många andra lärarna med större erfarenhet. 

– Det kommer nog bli ganska varierande var lärarna kommer jobba ifrån, vissa sitter säkert hemma och vissa kommer säkert in till skolorna. Det råder inte direkt någon brist på tomma skollokaler att sitta i. Vi vet som sagt inte heller hur länge det här blir, blir det länge så vill man säkert in och träffa kollegor igen, säger Marianne Stöckel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!