Ny öl från Saltoluokta

STF Saltoluokta i Jokkmokk släpper i samarbete med Tjers bryggeri i Överkalix en pale ale med namnet Saltoluokta Tjáhppismuorjje.

Foto:

Jokkmokk/Överkalix2017-03-13 15:42

Den svenska mikrobryggeriboomen är starkare än någonsin. I mitten av nittiotalet startade de första bryggerierna och sedan dess har de blivit många gånger fler och har fått en stor regional spridning över hela landet. Ökningen går hand i hand med ett allt större intresse för dryck och marknaden för hantverksöl ökar stadigt.

Frida Andersson startade Tjers bryggeri i Överkalix för två år sedan. Efter sommelierexamen och praktik hos en vinproducent kände hon ett behov av att väcka liv i den gamla bryggartraditionen som funnits i Svartbyn utanför Överkalix. Att skapa en speciell öl för Saltoluokta kändes väldigt kul, berättar hon i ett preessmeddelande.

– Johan Påve och gänget på Salto hade funderat på att göra något speciellt, istället för att bara sätta ny etikett på en befintlig öl. Salto har sålt Tjers sedan vi startade och jag har varit där och hållit i ölprovningar, så de frågade mig och jag tyckte självklart det lät jättekul, säger hon.

Tjáhppismuorje är kråkbär på lulesamiska och ölen är smaksatt med kråkbär plockade av personalen vid STF Saltoluokta. Att det skulle bli just kråkbär var inte självklart från början. Johan Påve, platschef på STF Saltoluokta berättar:

– Vi hade ju en egen öletikett på ett gällivareöl för en tio år sedan, men nu ville vi gå ett steg längre och skapa något som med ursprung här från platsen. Vi kände ju redan Frida Andersson på Tjers bryggeri och började diskutera om det fanns något i trakten som vi kunde använda. Hjortron, kvanne, skvattram och kråkbär kom på tal och då kråkbär har en speciell karaktär och är tacksamma att jobba med, så blev det så, säger han.

Ölen kommer bara att kunna köpas på fjällstationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om