I början av 1900-talet landade greve von Rosen, en av Sveriges första piloter och en pionjär inom svenskt flyg, med sitt pontonplan i Stora Sjöfallet. Han fastnade nog för de storslagna fjällen för han skrev till kungen om att få bygga sig en stuga på södra sidan av Lule älv.
– Den stugan flyttades sedan över hit och är den första byggnaden i Stora Sjöfallet, säger Thomas Brandlöv.
Den röda timringen med åtta bäddplatser ligger vid vattnet.
Han gör upp en eld i restaurangen i den stora receptionsbyggnaden och berättar om sitt första halvår i Stora Sjöfallet.
– Tidigare eldades det aldrig i den här, säger han och nickar mot den öppna spisen.
Ovanför våra huvuden hänger en vit takkrona i renhorn signerad konstnären Annica Waara. I ett hörn står Suorvas första båtmotor. Menyn har bytts ut och bygger nu på råvaror från världsarvet.
Thomas Brandlöv greppar en historiebok från närmaste bokhylla med titeln ”Suorva”. Vattenrallare bestående av ett gäng karlar pryder förstasidan och boken berättar om bygget av vattenkraftsstationen.
Den bilden vill han komplettera.
– Jag vill lyfta fram starka kvinnor som har anknytning till den här platsen.
En del av byggnaden ska göras om till lounge med utsikt mot fjällen. Långväggen ska täckas av ett gigantiskt fotografi från när det var som mest byggnader i Stora Sjöfallet. Då det fanns bland annat Folkets hus och fotbollsplan. På en annan vägg hänger en gammal ackja som han rotat fram i ett förråd – bakom den ska ett stort fotografi på en kockerska verksam på platsen på 50-60-talet upp.
– Tanken är att det ska vara ett stort fotografi på kvinnor även i alla femton hotellrummen också, säger han.
Receptionsbyggnaden är den gamla mässen från Messaure, som flyttades hit när bygget där var klart. Under en vecka i november stängde Thomas Brandlöv och byggde om i receptionen och restaurangen, tillsammans med en pensionerad snickare från Boden.
– Vi slog ut väggar, öppnade upp ytor och gjorde det ljusare. Det var jobb dygnet runt, säger han.
Han har fyllt en container med plastälgar, ”lappknivar” och souvenirer där det stod ”Made in China” på. Istället ska äkta samiskt hantverk in i butiken. Här och var dammas historia av – och används. Suorvas första ställverk från 1925, en robust timring som står ett stenkast från receptionsbygganden, var tidigare förråd. Det är nu konferensutrymme.
I vintras lärde hans sig köra traktor. Hans pappa som är nybliven pensionär hade lovat att hjälpa honom med snöskottningen.
– Jag köpte arbetsjacka, skor och broddar till honom. När han skulle gå till sitt rum halkade han och fick en spricka i axeln och revbenen. Det blev att åka till sjukhuset. Det visade sig att han inte tog sig upp i traktorn efter det. Jag kollade väderprognosen som lovade snöoväder... Det var då all snö kom, säger Thomas Brandlöv.
Klockan ett en ovädersnatt i sena januari satte han sig alltså i traktorn och började kika på vilken spak som var till vad.
– Det gick fort att lära sig.
Strapatser har det blivit en del av. Under vintermarknaden hade han ett erbjudande om marknadsboende med transfer. Han skulle åka ner till Jokkmokk med en grupp i en buss på marknadslördagen.
– Det började blåsa. Plogbilschauffören skulle vara framme på en timme. Jag tänkte köra i hans spår ner. Det gick tre timmar och inte kom han. Det visade sig att han satt fast.
Det blåste 46 sekundmeter när han hoppade på skotern för att hämta plogbilschauffören.
– Jag såg ingenting. På vägen möttes jag av en två och en halv meter hög snövägg. Jag fick vända tillbaka.
Ett nytt försök gjordes när det ”bara” blåste 30 sekundmeter. Då gick det bättre.
Ja, hårt jobb blir det – men Thomas Brandlöv lever sin dröm.
Första gången han besökte Stora Sjöfallet var 2012, och precis som greve von Rosen, kom han via luften – men i en helikopter.
– Jag vet inte vad det är. Jag har dragits hit hela tiden sedan dess, säger Thomas Brandlöv.