Matti Holmgren i Jokkmokkguiderna slog larm om att hans verksamhet i stort sett lamslås hela vårvintern och delar av sommaren i det attraktiva lågfjällsområdet nordväst om Jokkmokk.

Fler turismföretagare stämmer in i upproret mot planerna.

– För vår del är det skrämmande. Gränsen till skyddsområdet är precis på andra sidan sjön och det används flitigt av skoteråkare hos oss. Att stänga den här tiden är som att stänga av Luleå skärgård hela juli, säger Lars Lindqvist.

Artikelbild

| UPPRUSTAT. Årrenjarka fjällby har byggts ut och rustats upp, bland annat med stöd av länsstyrelsen.

Han är delägare i storsatsande Årrenjarkafjällby, beläget några mil väster om Kvikkjokk.

– Många gör turer in i området eftersom det är väldigt vackert. När det är tufft väder är området extra värdefullt, för då tar sig inte folk upp mot Kabla och högfjällsområdet. Sedan kan man även använda området som en genväg mot högfjällsområdet, säger Lars Lindqvist.

Årrenjarkafjällby har storsatsat med hjälp av stöd från länsstyrelsen och ser ett ständigt ökande intresse.

– Först får man stöd för att utveckla en verksamhet, sedan avlyser de området. Man undrar ju om staten vet vad den sysslar med?

Artikelbild

IDYLLEN HOTAS. Jokkmokksbon och turismföretagaren Vidar Segerström har stora delar av sitt liv i området som hotas av avlysning på grund av utökad verksamhet med vapentester. Bilden är från Skaite efter Vidar Segerströms och Malin Segerströms bröllop. På bilden även dottern Titti Segerström och sonen Tor Segerström, som skymtar bakom pappa.

Redan i fjol drabbades fjällbyn av bortfall av bokningar den kortare testperiod som Vidsel test range utlyst i mars.

– Sedan blev det så att Vidsel inte använde sig av hela tiden men folk trodde ändå att det var stängt. Det gick inte att få ut informationen på ett bra sätt.

Även Jokkmokksbon Vidar Segerström, som driver Laponiaguide och samarbetar med Nordguide, rasar mot beslutet.

– Vi säljer exklusiva turer med fiske och ripjakt, och har i stort sett all verksamhet i det här området. Vad är det för Rysslandsfasoner att bossa på det här sättet? Man gömmer sig bakom "rikets säkerhet", men jag undrar hur mycket utländsk militär det är som övar? säger Vidar Segerström, som även oroar sig för djurlivet.

– Alltså, ska de flyga och skjuta i maj så tror jag det finns risk för att riporna lämnar sina ägg och att älgarna och renarna kastar sina kalvar.

Vidar Segerström har även stuga i Skaite, som ligger i samma område som Lillselet och Peuraure.

– Jag har investerat hela mitt liv i det här området. Jag behöver inte bo i Jokkmokk om jag inte får får jobba och vistas här under stora delar av den här tiden, säger han.