Allt fler politiker ger upp

Nästan var tredje folkvald politiker i Jokkmokk har hoppat av och kommunen toppar avhoppsligan.- Ännu så länge är det ingen kris, säger fullmäktigeordförande Mikael Segerström (V).

Foto:

JOKKMOKK/HAPARANDA2009-10-30 06:00
Det är Valmyndigheten som i sin statistik visar hur många valda politiker som valt att lämna uppdraget under denna mandatperiod.
I Norrbotten intar Jokkmokk tätplatsen. 29,5 procent av de Jokkmokksbor som valdes till kommunfullmäktige har lämnat uppdraget.
Största avhoppen har skett från de borgerliga partierna. Moderaterna och det lokala partiet Alternativet har förlorat två av sina respektive tre ledamöter.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har klarat sig bäst, bara var femte av dessa partiers valda har stigit av.
"Ett slitgöra"
Mikael Segerström (V) är ordförande i kommunfullmäktige i Jokkmokk. Han har svårt att finna en förklaring till de många avhoppen.
- Jag har varit med sedan 1970-talet. Nog sade folk av sig uppdragen också då, men nu är tendensen att det är fler. Det är ett slitgöra att vara politiker. En del har avsagt sig av hälsoskäl, de känner sig inte friska nog att vara aktiva, säger han.
Lugnet efter stormen
Jokkmokkspolitiken har varit konfliktfylld, men nu är det lugnare. Det tror Segerström kan vara en förklaring till att flera hoppar av.
- När det politiska klimatet var dåligt ville fler engagera sig. Hur illa det än låter ledde det till ökat engagemang och då fick vi in fler nya politiker.
Så när det är lugnt i fullmäktigeförsamlingen blir politiken för tråkig?
- Jo, demokratin i förutsätter en ständigt levande debatt och att frågorna förs ut till folket och debatteras. Intressanta frågor ökar intresset för politik och det suger till sig folk. Själv gick jag in i politiken på det sättet, säger Mikael Segerström.
Haparanda är Jokkmokks motsats. I gränsstadens kommunfullmäktige är det nästan ingen som hoppar av. Hittills är det bara två ledamöter som som lämnat de valdas skara och båda är män i övre medelåldern.
- Vi har en bra stämning och visar respekt för varandra. Ungdomarna tycker de får vara med och att det politiska arbetet är givande, säger Tryggve Kenttä (S), kommunfullmäktiges ordförande.
Ungdomarna har en speciell plats i Haparandapolitiken genom ett speciellt ungdomsråd.
- Vi lyckats på senare år med öppenheten och har en öppen dialog med ungdomarna. Ida Karkiainen är en av ungdomarna i rådet som vi nu sätter på andra plats på riksdagslistan, säger Tryggve Kenttä.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!