– Det är gigantiska områden som man vill skydda och det kommer påverka förutsättningarna negativt för företagare och människor som vill vistas här i vår fjällkommun. Det inskränker Jokkmokks möjlighet till långsiktig tillväxt och utveckling, säger Bernhardsson.
Bland annat är det områden öster om Kvikkjokk och öster om Karats som länsstyrelsen siktat in sig på.
– Med fyra nationalparker och en rad andra naturreservat har vi redan stora områden skyddade. Nu driver man reservatsbildning mellan de skyddade områdena. Det är många byar och många som har sitt fritidsboende i dessa trakter. Det jag frågar mig är när Naturvårdsverket och länsstyrelsen tycker att det är nog?
Bernhardsson är kritisk till bristen på dialog.
– Det är besvärande att det inte finns någon fungerande dialog. Man tar slentrianmässigt in yttranden men sedan kör man igenom allt ändå.
Debatten och kritiken i Jokkmokk har funnits under en längre tid, men blossade upp igen under kommunfullmäktige i måndags i samband med att kommunen i ett yttrande till länsstyrelsen motsatte sig bildandet av reservatet Njánnjá, 78 hektar nära Årrenjarka.
Miljöpartiet reserverade sig mot yttrandet och gruppledaren Henrik Blind tycker att kommunalrådet ser alltför dystert på frågan.
– Tittar man på länsstyrelsens förslag om Njánnjá så gör de ju en rad undantag. Man får plocka bär, svamp, jaga och köra skoter i området. Fäller man något vilt får man frakta ut det med motorfordon. På Bernhardsson låter det ju som att området ska stängslas in och så kommer hövdingen och häktar på ett lås.
Du håller inte med om att Jokkmokk redan har nog mycket skyddad natur?
– Jag tror att allt handlar om vilken syn man har på naturen som resurs. Skogen ska huggas och flisas. Men för mig är skogen en tillgång där den står. Skyddade områden ger också stora möjligheter.
Frédéric Forsmark, reservatshandläggare vid länsstyrelsen, bekräftar att stora reservatsbildningar pågår i Jokkmokk men tycker inte att dialogen är fullt så bristfällig.
– Vi har informerat om vårt arbete med reservatsskydd men kanske inte så ofta som man kunde önska. Senast vi var ute på ”kommunturné” till fjällkommunerna var 2012. Vi tänker under 2017 bilda ett nätverk med representanter från kommunerna för att diskutera naturskydd och friluftsliv.
Länsstyrelsen gjorde en stor kartläggning av skyddsvärda statliga skogar för ett tiotal år sedan och följer ett regeringsbeslut att bilda reservat.
– Jokkmokk är unikt i Sverige när det gäller värdefull natur och eftersom vi jobbar med de naturområden som har de högsta naturvärdena blir det automatiskt mycket områden där.
Forsmark menar dock att det inte inskränker på Jokkmokkbornas möjligheter till friluftsliv.
– De kan ju köra skoter och göra allt de brukar göra ändå. Ibland tror jag inte ens man reflekterar över att man är i ett naturreservat.
Däremot är det förbjudet för exploatering och andra verksamheter som kan skada naturen i ett naturreservat.
– Jag vet inte vad Jokkmokks kommun avser med utveckling och tillväxt. Men tänker man hämta malm eller bygga ut vattenkraft så står det i konflikt med skyddade naturområden. Likaså går det inte att bruka skogen, dra skogsvägar eller uppföra byggnader. Men tittar man på friluftsliv och turismföretagande så tror jag snarare att det är en fördel. Vi har turismföretagare som kontaktar oss och undrar var det finns större områden som är säkrade för framtiden, kring vilka de kan etablera sin verksamhet.