Sköterska:"Det går fort"

När barn insjuknar i diabetes är det viktigt att söka vård fort. "Barn blir snabbt sjuka", säger diabetessköterskan Beatrice Pirak.

Blodsocker. Denna ­maskin mäter blodsockerhalten. ?Foto: Kurt Engström

Blodsocker. Denna ­maskin mäter blodsockerhalten. ?Foto: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Jokkmokk/Gällivare2015-11-14 06:25

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppen upphör att producera insulin. Det innebär att kroppens förmåga att bryta ner socker försämras. Bristen på insulin är livshotande och därför behöver de som drabbats av diabetes tillföra ämnet varje dag, antingen med sprutor eller pump.

Tydliga tecken för typ 1-diabetes är törst och att man kissar mycket. Även viktnedgång är vanligt. När det rör dig om typ 2-diabetes är trötthet ett vanligt tecken, men symptomen är inte lika tydliga som hos typ 1 och ofta upptäcks sjukdomen vid rutinkontroller. Till skillnad från typ 1 så utvecklas typ 2 medan kroppen fortfarande producerar insulin, men i en otillräcklig mängd.

– Symptomen är tydliga för typ 1. Men hos barn gäller det att fort söka sjukvård om man anar diabetes. Små barn kan insjukna väldigt fort och det kan snabbt bli akut, förklarar Beatrice Pirak, diabetessjuksköterska i Jokkmokk och medlem i Norrbottens expertgrupp för diabetesvård.

Däremot är det rätt ovanligt att läget hinner bli så akut. I takt med att sjukdomen blir vanligare får allt fler vetskap om vad det handlar om. Beatrice Pirak upplever att föräldrar är duktiga på att hålla koll och höra av sig om de är oroliga.

– Folk är pålästa numera. Det pratas mycket om diabetes, och även sjukvården har via det nationella diabetesregistret möjligheter att utveckla vården utifrån synpunkter, säger hon.

Varför sjukdomen blir vanligare kan ingen svara på idag, då man inte vet vad som sätter i gång den autoimmuna processen som leder till att de insulinproducerande cellerna attackeras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!