Vården skriker som bekant efter personal. Nu har en helt ny undersköterskeutbildning startats i både Gällivare och Jokkmokk för att möta behovet. Det är flera år sedan möjligheten att utbilda sig till undersköterska i Jokkmokk, men sedan tre veckor tillbaka har utbildningen som hålls av utbildningsföretaget MedLearn kört igång.
– Vi fick det här uppdraget av Arbetsförmedlingen. Vi har utbildningar i hela Sverige, och 87 procent har gått direkt från undersköterskeutbildning till anställning. Det visar hur stort behovet är, säger Ulrica Lundström som håller i utbildningen.
Klassen på 16 elever håller just nu på med introduktionsfasen, där språket för de flesta eleverna är en utmaning.
– Det är endast fyra elever i klassen som är svenskar, så det blir en hel del arbete med språket också. Men de som inte har svenska som förstaspråk får läsa svenska på gymnasienivå i utbildningen, säger Ulrica Lundström.
Men även själva vårdutbildningen är helt annorlunda jämfört med i Hussein Ibrahims hemland Syrien.
– Det är stor skillnad. Läser man till exempel till sjuksköterska studerar man i fyra år här i Sverige. I Syrien går man en kurs under ett år, berättar han.
Trots att han hade ett jobb som skräddare i Syrien tog han en kurs i undersköterskeutbildning för att kunna jobba extra på sjukhuset och hjälpa människor. Efter hans flytt till Norrbotten, där yrket som skräddare är svårare att vara verksam inom, har han bestämt sig för att återigen studera inom vården.
– Jag tror det här blir bra, jag får ett betyg och kommer kunna hjälpa sjuka människor, säger Hussein Ibrahim.
Han och klasskompisen Bakti Alosskan sitter denna dag och arbetar med att skriva om sjukdomar och dess symptom.
– Får vi jobb här i Jokkmokk vill vi jobba här, säger Bakti Alosskan.
Utbildningen som sträcker sig över två år är en möjlighet att få jobb på orten även för Donald Engström. Han går nu en helt ny väg efter att ha jobbat hela livet inom skogsbruk.
– Jag var arbetslös och fick förslaget på den här utbildningen av Arbetsförmedlingen, som jag nappade på. Det är en total omställning, men än så länge går det bra.