– Det här känns jättespännande, säger Leif Öhlund, delägare av anrika företaget Jokkmokks tenn.
Tillsammans med Tony Sundberg, som äger Lapplands eltjänst, ligger han bakom en stor del av den expansion som står för dörren i Kvikkjokk, tolv mil väster om Jokkmokk.
För sex år sedan köpte duon ett 11,5 hektar stort detaljplanerat område av kommunen.
– Det var Tonys idé. Han ringde mig och berättade om planerna. Och jag blev helsåld när vi åkte dit och tittade. Det är en fantastisk utsikt från markområdet, både över Tjuoltadalen och Tarradalen. Det är ju porten till Sarek. Kvikkjokk har känts som lite av en oslipad pärla, säger Leif Öhlund.
– Jag ramlade på det här mer eller mindre och kände direkt att det vore en rolig grej att ge sig in i. Jag har tillbringat otroligt mycket tid i det här området ända sedan barndomen och har själv stuga i Årrenjarka. Jag brinner för fjällvärlden och för det lokala, för Jokkmokks utveckling. Jag och Leif känner varandra sedan tidigare och det känns tryggt att vara två på en sådan här satsning, säger Tony Sundberg.
Läs mer: 100 miljoner satsas i Kvikkjokk
Området ligger på fjället Snjeraks sluttning, snett ovanför A8:s område. Ursprungligen var det 15 tomter men Jokkmokkföretagarna kostade på sig en ny detaljplan eftersom den gamla detaljplanen inte tillät hyrstugor, och fick då ut 28 tomter, de flesta kring 1400-1500 kvadratmeter stora.
Stugornas storlek styrs av detaljplanen. De får vara högst 160 kvadratmeter där huvudbyggnaden får vara högst 120 kvadratmeter. Stugorna får inte vara i två plan men ha loft.
Tanken är att de ska ha hyrstugor på 4-5 av tomterna och sedan sälja av resten.
– Vi byggde en hyrstuga på en av tomterna och trots att vi knappt haft tid med marknadsföring har det varit bra beläggning. Vi räknar med att börja bygga den andra stugan till sommaren, säger Leif Öhlund.
I dagsläget har man sålt knappt 20 tomter.
– Från början var det lite trögt men när första tomten sålts tog det fart och nu på sistone har det varit ett jäkla tryck. Det är mycket kustbor som är intresserade. De senaste tomterna vi sålt har gått för 260 000 kronor.
Jokkmokk kommuns besked att investera i VA-system innebar stabil draghjälp.
– Det var ju naturligtvis bingo för oss. Vi upplever att folk gärna vill ha bekvämligheter som dusch, bastu och diskmaskin i stugorna. Vi hoppas kunna ha bra beläggning. Det är ju flera olika säsonger. Skotersäsongen på vårvintern är naturligtvis störst, men på sommaren är det mycket fiskare och på hösten blir det ju mer jakt, säger Leif Öhlund.
Expansionen kommer sannolikt förändra fjällbyn, som länge fört en slumrande tillvaro. Inte minst skotertrafiken lär öka.
– Så är det. Det är naturligtvis viktigt för oss att det här görs på bra sätt så att man samtidigt värnar om Kvikkjokk och bevarar det unika här. Vi har bland annat kontaktat vägföreningen och folk som bor här och vistas mycket här, säger Leif Öhlund.
– Kvikkjokk är speciellt. Vid många fjällställen finns en väg över till Norge men det här är vägs ände. Vi har mest hört positiva tongångar men det finns så klart de som är oroliga också. Vi förstår att det finns de som vill ha Kvikkjokk exakt som det är nu men vi tror inte att det blir något busliv eller så. De som köper tomterna är ju vanligt folk som tycker om att vara ute. Sedan är det givetvis så att beteckningen för lugn och ro varierar. För vissa är det att få komma bort från staden och köra skoter, för andra att få vara helt själv och åka skidor. Men området är stort och alla ryms, säger Tony Sundberg.
Tidigare har det funnits en restaurang och butik, men de är nedlagda sedan några år tillbaka. Och husvagnsparkeringen arrenderas numera av en privat förening.
Jokkmokkföretagarna tror att det kan bli aktuellt att verksamheterna återuppstår.
– Om det börjar röra sig mer folk i Kvikkjokk och över längre tid så hoppas man så klart att det kan bli intressant för en privat entreprenör att dra igång det igen. Det skulle gynna alla om servicen och utbudet blir bättre, säger Leif Öhlund.
– Det är kreativa människor som dras hit och då brukar det hända andra bra saker. Man kan tänka sig pubkvällar exempelvis, säger Tony Sundberg.
Om satsningen slår väl ut kan den följas av flera.
– Vi har lite andra idéer också och det är inte omöjligt att vi hoppar på fler satsningar. Det beror lite på hur efterfrågan ser ut och tillgången på mark, säger Leif Öhlund.