Statliga Vattenfall överväger att lägga ned kontoret Vattenfall accounting i Jokkmokk med 40 anställda. Detta eftersom bolagets ansträngda ekonomiska läge kräver en ny kostym.
LÄS MER: Kommunalrådet upprörd över Vattenfalls agerande
Men samtidigt påstås 300 miljoner kronor ha delats ut i bonus till Vattenfalls chefer inom verksamheten Sverige. Uppgiften kommer från Jan Palmqvist, fackförbundet Seko:s ordförande i Vattenfalls förhandlingsorganisation. Bonusen gäller åren 2014-2015 och delades ut i maj i år, enligt Palmqvist.
– Vår koncernstyrelse la ut 300 miljoner i bonus till samtliga chefer på Vattenfall i Sverige. Det som retar mig är att man samtidigt säger att man ska outsourca i Jokkmokk på grund av den ekonomiska situation som Vattenfall befinner sig i, säger han till NSD.
Det sticker i ögonen på flera medlemmar, menar han.
– Vilka jävla signaler skickar man med det här? Vi ska spara pengar men helt plötsligt skickar man ut 300 miljoner i bonus till chefer. Det är som en krigsförklaring.
Palmqvist menar att han inte kräver att de anställda ska få en del av bonusen.
– Det är ett ensidigt arbetsgivarbeslut. Men jag tycker det är provocerande att man bara lämnar ut det till cheferna när de anställda är ute dygnet runt för se till att kunderna är säkra.
Det påstådda miljonregnet är enligt Palmqvist känt bland flera inom SEKO. Han har inte gått ut med det till allmänheten tidigare, men nedläggningshotet i Jokkmokk blev droppen. Han har själv spridit informationen inom förbundet och fått stöd av sina medlemmar, berättar han. SEKO:s kommunikationschef Jonas Pettersson bekräftar att uppgiften sedan tidigare är känd inom förbundet.
– Det sticker väldigt i ögonen på våra medlemmar. Själva principen att man gör neddragningar och säger upp folk samtidigt som man delar ut bonusar till chefer. Det är klart att det finns ingen logik i det, säger Jonas Pettersson.
SEKO har inga medlemmar på Vattenfall accounting som står under nedläggningshotet.
– Men jag lider med de medarbetare som är på accounting i Jokkmokk. Det är människor, familjeförsörjare, ensamstående – människor som alla andra. Det spelar ingen roll vilken facktillhörighet man har då, säger Jan Palmqvist.
Jokkmokk betalar nu priset för bolagets dåligt skötta utlandsaffärer, anser Palmqvist. Inte minst Nuonaffären 2009, då alliansregeringen beslutade att köpa det holländska energiföretaget Nuon för 89 miljarder. Ett köp som har kallats för Sveriges sämsta affär någonsin. Statens kassako Vattenfall tog stryk då Nuon snabbt tappade flera miljarder i värde.
– Det är en skrämmande utveckling som Vattenfall genomgår just nu. Nu upplever vi tsunamieffekter efter Nuonaffären och kärnkraften i Tyskland. Då fick vi ett direktiv från den dåvarande alliansregeringen om att bli störst i Europa utan vinstkrav.
Palmqvist menar att Vattenfall hade klarat sig bättre om det enbart var en nordisk verksamhet som bedrevs.
– Men vi lever i en europeisk verksamhet. Vi gör vinster på vattenkraften här i Sverige som går direkt till förlustverksamheterna i Tyskland.
Staten, som Vattenfalls ägare, har möjlighet att stoppa planerna i Jokkmokk.
– De har all rätt i världen att ändra på det om de vore intresserade att sätta in en ny kurs på Vattenfall. Men det är man inte, säger Palmqvist.
Från politiskt håll har fler reaktioner hörts mot Vattenfalls nedläggningsplaner. Socialdemokraternas ordförande i Norrbotten, Fredrik Lundh Sammeli, anser att det vore tondövt och motsägelsefullt om regeringen låter jobben försvinna. Han har tagit kontakt med både näringsministern och energiministern.
– Uppgifterna om Vattenfalls planerade flytt upprör såklart. Vi behöver fler statliga jobb utanför landets storstadsområden, inte färre, säger han i ett pressmeddelande.
Vattenfall ska återkomma med kommentarer.