En kommun där det gillas att återvinna

Ett ton sopor har granskats och kommuninnevånarna får högt betyg. "Jättebra, bättre än rikssnittet", konstaterar Magnus Vannar som har mycket nytt på gång med sina medarbetares hjälp.

Heidi Sevä, som även sköter återbruksbutiken tillsammans med Magnus Vannar på ÅVC i jokkmokk.

Heidi Sevä, som även sköter återbruksbutiken tillsammans med Magnus Vannar på ÅVC i jokkmokk.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2022-05-09 18:30

Vad hamnar egentligen i den gröna soptunnan? Hur bra, eller dåligt, sorterar Jokkmokks kommuninnevånare sina sopor? Chefen vid Atervinningscentralen Magnus Vannar och hans medarbetare bestämde sig för att ta reda på detta. Ett ton, slumpvis utvalda sopor, samlades ihop från olika delar av kommunen för att sedan gås igenom. Resultatet var bra, så bra att det till och med överraskade.

– Jo, jag trodde faktiskt att det skulle kunna vara värre än så här. För våra siffror är fantastiskt bra. Våra innevånare har uppenbart lärt sig att sortera på bästa sätt, berömmer Magnus Vannar som fortsätter med att konstatera att Jokkmokks siffror är klart bättre än snittet i riket. Med viss modifikation för att mängden undersökta sopor är relativt liten, jämförelsevis.

Bland de 1000 kilona fanns 28 procent hushållsavfall, 25 procent var mat, 16 procent plast och papper stod för 12 procent.

– Extra glädjande är att glas och tidningar ligger på blygsamma 4 procent. Det betyder att trots att tidningscontainrarna tagits bort så ökar inte tidningarna i gröna tunnan. Det ger hushållen ett högt betyg. 

När blir det flerfackskärl vid villorna?

– Vi får en klarare bild i juni månad om hur detta ska administreras, inte minst ekonomiskt, men det är nog inte så långt borta. 

I övrigt händer det som alltid mycket på Återvinningscentralen. Arbetet med att färdigställa ett betongfacksystem för inlämning håller på.

– Det blir lättare att lämna in, bättre trafikflöde, lättare att städa och att samla upp lakvatten. Vi vill göra det så smidigt och trevligt som möjligt för de som besöker oss. Däremot måste vi vänta lite med egeninsläppen efter stängning. Det är så många som inte har registrerbara personnummer och det tar för mycket tid för personal att manuellt jobba in dem. Istället samkör vi med Porjus och Vuollerim så allt går igång till årsskiftet, fortsätter Magnus Vannar.

Återbruksbutiken har också rullat igång och inflödet och intresset är stort. Här saknas det dock en viss resurs, enligt Magnus Vannar som i dag har en halvtid att nyttja.

– Det är lite snävt eftersom vi får in så mycket men vi gör det bästa vi kan av situationen. Vi har fixat en yta där de som kommer kan lasta av själva och även gå runt och kika om man vill det. Intresset för loppishandel är stort, det märker vi.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!