Även 2003 stannade ekonomin på plus och då med 2,3 miljoner kronor.
230 lägenheter försvann
Utifrån ett avtal med Statens bostadsnämnd hade alliansen ett stort arbete med att hjälpa Jokkmokks hus AB att få bort 230 lägenheter från bostadsbeståndet. Det föll väl ut, vilket gav fastighetssidan hyfsad budgetföljsamhet.Omsorgsnämnden, däremot, gick 5,6 miljoner back, vilket mestadels härrörde från delade åsikter om äldreomsorgen. S hade budgetterat för en nedläggning av Talvatisgården, medan alliansen höll den i fortsatt drift utan avsatta medel för personalkostnader.
talvatisgården i fokus
Alliansens föreslagna budget blev den gällande för 2004. Talvatisgårdens bevarande låg i fokus. Nedläggningen genomfördes trots allt när socialdemokraterna återtog kommunstyret i mitten av budgetåret och åldringarna fick flytta till Kaitumgården.Bokslutet för 2004 slutade på 500 000 kronor plus, vilket var tre miljoner sämre än budgeterat.
Socialdemokraterna, kristdemokraterna och Max Svensson stod bakom budgeten för 2005 och hade också makten under hela det året.
Bokslutet kom att visa tre miljoner kronor plus , vilket var 2,6 miljoner bättre än budgeterat.
Omsorgsnämnden, som blivit socialnämnd, låg 1,6 miljoner back och fastighetsförvaltningen på minus tre miljoner.
ett bra år
Kommunens ekonomichef, Anders Nygårds, ser 2005 som ett bra år.- Skatteintäkter och statsbidrag blev högre än budgeterat. Egentligen spelar det inte så stor roll vilka som styr. Hur konjunkturen svänger och hur staten Sverige går har större betydelse, säger han.
Fastighetsförvaltningens minus förklarar Nygårds med att förvaltningen inte haft någon övergripande ledning efter turbulensen i Jokkmokks hus AB under 2003/2004, då dåvarande chefen Conny Kvickström försvann.
knappt plus i år
Prognosen för 2006 pekar på 500 000 kronor plus.- Det var tuffa kostnadssänkande åtgärder som togs i budgetprocessen och jag bedömer att vi lyckats hyfsat med dem. Fastighetssidan har fortfarande stora underskott men socialnämnden visar plus och barn- och utbildningsnämnden ligger på plus minus noll. Vi kommer att klara budgeten precis, säger Nygårds.
För att klara de stora investeringar som är på gång kommer kommunen att stoppa avbetalningar på lån, avbetalningar som annars ligger på tio miljoner kronor per år.
jobbiga maktskiften
Upprepade maktskiften har medfört extra sammanträden och ökade politikerkostnader.- Det är inga enorma summor det rör sig om men ändock, säger Nygårds.
Han pekar på att maktskiftena varit jobbiga för många tjänstemän och att de försenat verkställandet av beslut.
- Vi har lärt oss att inget ta för givet. Tidigare har vi kunnat börja agera efter att kommunstyrelsens arbetsutskott sagt sitt. Nu vet vi att besluten kan ändras många gånger på sin väg till kommunfullmäktige.
mindre sjukfrånvaro
Sjuktalen i kommunen har minskat sedan s-ledningen under 2002 beslutade om krafttag mot sjukfrånvaron. Målsättningen var att genom olika insatser halvera sjukfrånvaron under en femårsperiod, 2003-2008, och hittills har det slagit väl ut. 2003 låg antalet sjukdagar per anställd och år på 50, i år väntas siffran bli 34,4.Politikerna har inte lyckats stoppa befolkningsminskningen i kommunen.
Jokkmokk hade 5 522 invånare den sista juni i år, jämfört med 5 782 i slutet av 2002.
Däremot gjorde införandet av ?Jubileumsbabyn?, på förslag av Sune Berg, att barnafödandet sköt i höjden under 2004.
- Det var en väldigt lyckad satsning och Jokkmokk Sverigetoppade barnafödandet procentuellt sett, säger Anders Nygårds.