i äldreboendet. För några år sedan förflyttades matlagningen till skolbespisningen som ligger alldeles intill Pionjären och i våras beslutade Jokkmokks kommunledning att pensionärerna i äldreboendet inte alls skulle få sin mat lagad i Porjus.
I stället lades matlagningen på Matpoolen i Jokkmokk, varifrån maten numera transporteras varje vardag.
Under skoltid samtransporteras den med skolmaten och inför helger kommer all mat redan på fredagen.
?allt är borta?
Georg Larsson, som även är vice ordförande för PRO:s samorganisation i Jokkmokk, har samlat in åsikter bland de medlemmar han representerar och de ser inget gynnsamt i detta.- Vi som är pensionärer i dag hade visioner för hur äldreomsorgen skulle byggas upp i flera steg, utifrån hur mycket hjälp man som gamling behöver. Dessutom hade vi arbetsterapin som aktiverade de äldre. Nu är allt det borta och till råga på allt ska de inte ens få äta färsk mat, säger han.
Larsson har farhågor om att kommunen ska sprida den nya mathållningen även till andra byar och tvivlar på att besparingen med den blir särskilt stor, om det blir någon alls.
- Transporterna kostar ju pengar och till det kommer allt spill i och med den mat som blir över och måste kastas.
Grethel Karlsson, vårdbiträde på Pionjären, intygar att det är mycket mer mat som slängs
i dag än när maten lagades på plats.
- Det är ju en viss mängd beräknad till varje portion som skickas. Tidigare gjorde vi själva bedömningen av hur mycket som behövde lagas till, vilket stämde bättre överens med vad pensionärerna åt. Blev det ändå mat över frös vi in den och tog en så kallad ?restdag? då och då men det går ju inte att göra nu med redan uppvärmd mat. Nej, det vi önskar allra mest är att få börja laga maten själva igen, säger hon.
avtal med kommunen
Enligt Georg Larsson har PRO ett avtal med kommunen om att PRO ska få möjlighet att säga sitt innan beslut som berör pensionärer tas.- Ändå har det här beslutet tagits helt över huvudena på oss. Glöm inte att även pensionärer betalar för sig i form av skattepengar och att vi inte är några hjon som kan behandlas hur som helst, säger han.
Sixten Eriksson, kommunalråd, s, tillbakavisar att mathållningen ska spridas till andra byar.
- Det är inte tanken. Det här var ett kommunstyrelse-beslut i samband med budgetberedningen och det stod mellan tre olika förslag: att maten skulle lagas på skolan, på entreprenad av hotellet eller i Jokkmokk. Jokkmokk blev det billigaste alternativet med en beräknad besparing på 170000 kronor. Till hösten gör vi en utvärdering och skulle utfallet visa på försämrad kvalitet får vi titta på en annan lösning, säger han.