"Tvivlar på att någon kommer att ta jobbet"

Om Vattenfall släcker lyset för Räddningstjänsten i Vuollerim och Porjus tvingas kommunen till andra lösningar. "Tvivlar på att någon hoppar på brandvärnet", säger Mats Wennberg.

Mats Wennberg har 22 års erfarenhet som räddningsledare.

Mats Wennberg har 22 års erfarenhet som räddningsledare.

Foto: Erik Alfons Johansson, Seko (lilla bilden)

Jokkmokk2021-11-30 20:42

58-årige Wennberg har 22 år bakom sig som räddningsledare. Han har, självklart, tillsammans med sina kollegor följt turerna kring hur den framtida Räddningstjänsten i Jokkmokks kommun kommer att se ut. Vattenfall har kommit med ett avtalsförslag över de kommande två åren, ett avtal som sedan ska försvinna. De vill fasa ut sitt engagemang i Räddningstjänsten trots det specifika läget med 11 kraftstationer efter Luleälvarna.

Mats Wennberg har svårt att förstå varför.

– Det är konstigt alltihop och märkligt i och med att de verkar tro att kommunen ska klara sig med brandvärn i Vuollerim och Porjus. Det är inga stora pengar det handlar om för ett miljardföretag kan jag tycka.

Kommunchefen Monica Lundkvist har skickat ett avtalsförslag tillbaka till Vattenfall, vars tidigare förslag totalnobbades av politiken. Det bygger på en fast summa på cirka 2, 2 miljoner kronor med indexreglering årligen. Plus kostandstäckning för två obligatoriska övningstillfällen per år. Inget svar har ännu kommit och det spirar ingen större optimism att Vattenfall ska acceptera detta.

Då är en total omorganisation av verksamheten nödvändig. Och brandvärn den troliga lösningen som Mats Wennberg inte gillar.

– För det första tror jag ingen kommer att vilja vara med. Jag kliver själv av direkt. Det sägs att det tar cirka två år att få ett värn på plats, här kommer det att handla om uppsägningsmånader. Till våren-försommaren är vi ju alla borta. Det känns som de sviker de små samhällena, jag är besviken.

Det ska i så fall investeras i ett mindre fordon för snabb utryckning..?

– Det betyder en möjligen två som åker ut snabbt. De kan göra viss livräddande insatser vid, exempelvis, en bilolycka. Släcka något mindre. Men vid en större brand kan de bara rekognosera, de kan inte gå in. Det påstods någonstans att det var 26 minuters utryckningstid till Vuollerim och Porjus, det stämmer dåligt. Du ska vara på stationen på fem minuter, sedan ska grejorna på. Att sedan hinna köra på den tiden är inte möjligt. Och vad händer om det brinner i Murjek, en timme bort?

– Tänk att du är i brandvärnet och äldreboendet i Vuollerim brinner. Då får du stå och titta på medan personalen tar ut gamlingarna. Du får inte gå in i byggnaden. Fruktansvärt. För övrigt vet inte ens om man får vara utan räddningstjänst där det finns äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!