Förra året bildades naturreservatet Jelka Ribmakåbbå. Området är 377 kvadratkilometer stort och anses utgöra ett av "de sista vildmarks-områdena i Europa". Naturreservats-statusen innebär restriktioner som förbjuder nyanläggning av el-ledningar i såväl luft, mark eller vatten.
Vid områdets nord-ostliga gräns ligger en rad fastigheter som är beroende av elförsörjning via el-ledningar som till viss del ligger innanför reservatsgränsen. De boende har under många år haft störningar i eltillförseln "10 - 15 strömavbrott varje vinter" enligt en av boende som tvingas ha ett reservaggregat i huset.
Naturreservatsföreskrifterna säger att befintliga kraftledningar får underhållas men det är förbjudet att anlägga nya ledningar, vare sig det gäller luftledningar eller markkablar. Det finns heller inget undantag för re-investeringar.
Vattenfall hade möjlighet att yttra sig i frågan och även att överklaga men har inte gjort något av det. En miss som skylldes på "den mänskliga faktorn". Vattenfall uppgav senare att man såg över möjligheterna till en dialog om reservatsbildningen och möjligheten att ställa sig bakom andra överklaganden.
Svenska kraftnät som har omfattande anläggningar i området uppger i sin tur att Energimyndigheten kan komma att vilja klassa anläggningarna i området som riksintresse och att man ser behov av "reinvestering av befintliga anläggningar". Nu uppger vattenfall att man ställer sig bakom yttrandet.
– Ett beslut om reservatsbildning gör det svårt för oss att få tillstånd att bygga om befintlig ledning, men även att förnya och förlägga ledningen i en annan sträckning. Den aktuella ledningen är från 60 -talet och går inte att underhålla hur länge som helst så det finns definitivt ett behov modernisera den. Men beslutet låser fast oss i ett äldre elnät som är i behov av modernisering. Det står också tydligt att det är förbjudet att bredda befintliga ledningsgator. Vi får alltså inte utveckla elnätet, säger Mikael Björner, Vattenfall.
Hur går ni vidare nu?
– Vi kommer nu att utvärdera om vi ska söka tillstånd för en alternativ sträckning. Men inget är bestämt kring hur vi ska gå vidare, säger Mikael Björner.
Länsstyrelsens beslut har överklagats både som helhet och i delar. Nu är det regeringens sak att avgöra om beslutet ska ändras och i så fall hur.