Vattenfalls kamp för att täta den läckande dammen

Ända sedan den byggdes i slutet av 1960-talet har Sveriges näst högsta damm Seitevare varit ett problembarn. Efter årets förstärkningsarbeten hoppas Vattenfall ha kommit till rätta med läckorna.

Förstärkningsarbetet, att borra hål och fylla dem med en slurry av cement och vatten, har pågått under året. Dammen i Seitevare är Sveriges näst högsta och har i princip läckt sedan den byggdes.

Förstärkningsarbetet, att borra hål och fylla dem med en slurry av cement och vatten, har pågått under året. Dammen i Seitevare är Sveriges näst högsta och har i princip läckt sedan den byggdes.

Foto: Vattenfall

Jokkmokk2024-09-23 00:01

Nyheten i korthet

  • Vattenfall har arbetat för att åtgärda läckor i Seitevaredammen, Sveriges näst högsta damm, som har haft problem sedan den byggdes på 1960-talet.
  • I sommar har Vattenfall genomfört tätningsarbeten, borrat hål i dammen och fyllt dem med cement.
  • Yvonne Björnström, teknikchef vid Vattenfall vattenkraft, uppger att det aldrig har funnits en akut risk för att dammen ska brista och att företaget kommer att fortsätta sitt arbete med dammen nästa år.

– Vi får analysera vilken effekt det får. Om det inte är tillräckligt kommer vi att titta på ytterligare förstärkningsåtgärder, säger Yvonne Björnström, teknikchef vid Vattenfall vattenkraft.

Seitevaredammen med kraftstation tillhör Lilla Lule älv. Den dämmer magasinet Tjaktjajaure, beläget vid Tjåmotis, åtta mil nordväst om Jokkmokk. 

undefined
Yvonne Björnström, teknikchef vid Vattenfall vattenkraft.

– Det har funnits en del problem med den ursprungliga konstruktionen och vi har fått jobba mycket med den här dammen. Bland annat under 00-talet gjordes omfattande arbeten för att förstärka den, säger Yvonne Björnström.

Ett provspill för att testa dammsäkerheten gjordes 2010. Det blev dramatiskt, då träd slets med och vägbanken påverkades, vilket ledde till att testet avbröts.

Inte heller hade Vattenfall kommit till rätta med läckaget. Kraftbolaget beslutade därför att sänka nivån i dammen, eftersom läckaget har ökat när dammen varit välfylld. Sedan dess har Vattenfall gjort undersökningar av dammen och utrett vilka åtgärder som ska göras.

undefined
Seitevaredammen invigdes 1968 och dämmer magasinet Tjaktjajaure.

I närtid har vi sett dammar brista efter häftiga regn i centrala Europa. Någon akut risk för att Seitevaredammen ska brista har det aldrig varit, betonar Vattenfall.

– Vi jobbar med förebyggande åtgärder och det är försiktighetsprincipen som gäller. Att nivån har sänkts i dammen har varit som en säkerhetsbuffert. Dammen är säker och beter sig stabilt. Det kan vi se genom att vi har en utökad övervakning av vattennivån samt att vi följer flöden genom korttidsprognosticering, säger Yvonne Björnström.

Under sommaren har man kommit till skott med åtgärder. Med borriggar har man borrat hål i dammen, som sedan fyllts med cement.

undefined
Seitevaredammen ligger åtta mil nordväst om Jokkmokk.

– Vi injekterar med en slurry av cement och vatten för att skapa en betongtätskärm som tätar dammen. Det har skett i ett område av dammen där vi identifierat att det varit problem, säger Yvonne Björnström.

Arbetet kommer att fortsätta under nästa år. Därefter ska effekten av tätningsarbetet analyseras.

– Om det gett förväntad effekt har vi möjlighet att förändra säkerhetsbufferten och höja nivån. Om inte går vi vidare med andra förstärkningsåtgärder beroende på resultatet.

Att Vattenfall spillt mycket vatten i Lilla Lule älv i år, kan det kopplas ihop med att ni hållit nivån nere i Seitevare?

– Det är mer kopplat till marknaden och Sveriges elbehov, samt vattenkraftens regleringsfunktion. Det finns nog en mix av förklaringar, säger Yvonne Björnström.

undefined
Magasinet Tjaktjajaure har stora tillflöden från bland andra Rapaätno och Sitoätno. Dammen ligger i södra änden.
Fakta Seitevare

Kraftstationen och dammen invigdes 1968. Kraftstationen byggdes i Blackälven, ett biflöde till Lilla Lule älv, vid Passekårtje (Det heliga fallet), där samerna hade en offerplats.

Dammen dämmer magasinet Tjaktjajaure, som skapades när ett vattensystem med fyra mindre sjöar och 6000 hektar skog dämdes över. Magasinets kapacitet är 1650 miljoner kubikmeter vatten. Tjaktjajaure får bland annat sitt vatten från fjällälvarna Sitoätno och Rapaätno.

Med sina 106 meter är den Sveriges näst högsta damm. Högst är Trängslet i Dalarna med 125 meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!