– Det är ovanligt osäkert. Från Årrenjarka söderut på Saggat rapporeteras, exempelvis, fem centimeter tjock is. Den allmänna rekommendationen är att du inte ska gå ut på is som är tunnare än sju centimeter, säger Lundvall.
I fredags inträffade en tragisk dödsolycka när en skoter gick genom i sen i Kirunaområdet och en man i 50-årsåldern omkom. Räddningschefen i Kiruna uppmanade alla som rör sig i naturen till försiktighet på isarna.
"Det går i princip inte att vara säker innan man borrar och testar", sa Thomas Winnberg, till NSD efter olyckan i fredags.
Det är, tydligtvis, inte enbart i Kirunaområdet som isläget är osäkert. Ett skoterekipage gick genom isen på Randijaursjön utanför Jokkmokk i fredags, men lyckligtvis utan några personskador. Något som ger ytterligare fog för den varning som Lars Gunnar Lundvall går ut med. Han manar till stor försiktighet, oavsett vilka vatten det handlar om.
– Höstens milda väder gör att isarna inte alls är som det vi normalt vant oss vid. Rapporter vi fått från olika platser i kommunen gör gällande att isarna på de flesta av sjöarna inte är farbara. På mindre sjöar och tjärnar upplevs det att det är mycket vatten och dessutom ovanligt många vindvakar, konstaterar Lundvall.
Rapporter gör också gällande att isläget på uppdämda vatten är mycket, mycket osäkert.
– Glöm inte att även om det finns en markerad led så sker all färd på is på egen risk, avslutar Lars Gunnar Lundvall bestämt.