Välbesökt dag om skogligt mångbruk

Jokkmokks kommun kallade. Och åhörarna kom. Rubriken skogligt mångbruk kittlade. "Jokkmokk sticker ut", konstaterade Henrik Blind.

Professor Per Angestam var en av sex föreläsare under Skogligt mångbruk i Jokkmokk.

Professor Per Angestam var en av sex föreläsare under Skogligt mångbruk i Jokkmokk.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2023-08-25 20:54

Det var en fredag, men inte vilken fredag som hest. Jokkmokks höstmarknad drogs igång och på Àjtte fylldes samlingssalen till sista plats när det var dags för föreläsningarna kring ämnet Skogligt mångbruk startade. Kommunalrådet Henrik Blinds intresse för skogliga frågor är oomtvistat och han fick helt sonika inleda och hälsa alla välkomna.

– Det är här det händer, i Jokkmokk har vi unika värden som vi måste värna om, konstaterade Henrik Blind och påpekade att just detta är viktigt i den tid av "grön omställning" som det pratas så mycket om just nu.  

Per Angestam, tidigare professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och i dag professor vid Norway Inland Univesity var förste föreläsare och han slog direkt fast att Jokkmokk sticker ut eftersom kommunen är unik i Europa med sina bevarade urskogsmiljöer och han uttryckte en önskan om en närmare samverkan mellan skogsbolagen och skogsägarna för att kunna få en annan gemensam syn.

– Jag är övertygad om att om skogsbolagen kunde lyssna till vad skogsägaren verkligen vill så skulle det se helt annorlunda ut. Det är intressant att det faktiska bara är 7 procent av skogsägarna som enbart bedriver skogsbruk för pengarna. Men att bara jobba med volymer av biomassa kommer att ge konsekvenser, menade Angelstam som på frågan om hans, och andras, resonemang får något gehör i regeringskretsar.

– Inte av den här regeringen, nej inte det, konstaterade han med ett torrt skratt.

Att hjälpa skogsägare att koppla ihop sig med rådgivare om hur hållbart skogsbruk och mångbruk kan genomföras ser han som en framtida företagsidé. 

– Vi får hela tiden bättre och bättre digitala verktyg och med hjälp av drönare. Vi kan med olika parametrar se där vi bör avsätta skog, tekniken ger oss fantastiska verktyg.

Karin Beland Lindahl presenterade en bred studie vid LTU där olika scenarior om framtida inställning hos skogsbolagen gav olika framtida resultat presenterat på ett överskådligt vis.

Per Jiborn, tidigare vd för Naturturismföretagen slog fast att naturen och dess upplevelser är den absolut största reseanledningen för turister världen över. 

– Vem trodde på Ishotellet? Det är vår största reseanledning i Sverige. Resande vill bo, äta och uppleva där det sistnämnda är intressantast. Nationalparker och jättebra, de lockar. Däremot är Ekoparker, ursäkta Sveaskog, helt värdelösa ur besökssynpunkt.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!