Slöjdutbildningarna på Samernas utbildningscentrum lever i dag i två helt skilda världar. Samtidigt som det är kö till läsårsutbildningen i skinn och textilslöjd så var det ingen direkt kö till trä- och hornutbildningen. Tvärtom så var det för få som sökte så det kommande läsåret ställs den helt sonika in.
En helt ny situation, för en linje som över tid fostrat en rad unga slöjdare som så småningom blivit stora namn inom Duodji, som inte är helt enkelt att förklara. Matilda Burman har dock en teori.
– Pandemin har uppenbart förändrat människornas beteende. Det har visat sig att det går bra att arbeta och studera hemifrån så vi möter detta med att börja köra kortkurser. Det betyder att eleverna får en smakbit av olika grenar. Det kan vara så att det blir för mycket på en gång under ett läsår, nu kan de ta till sig de bitar som är intressantast och sedan gå vidare. Vi måste föröka anpassa oss och jag tror det här är ett steg i rätt riktning.
Matilda Burman pekar på avgångselevernas utställning som just nu visas på Ájtte som ett exempel på hur en mer varierad inriktning kan utveckla både elever och slöjd.
– En elev har slöjdat ett par skidor efter gammalt mönster. Det är sådana delar som vi kan få in, ett annat kan vara samiskt byggnadsverk. Vi tänker oss även ha kortkurser i språk. Det digitala blir ett komplement och har blivit en väg att kunna vara mer flexibel i studierna, att kunna söka olika lösningar. Beteenden har förändrats och vi har en stor utmaning i att rekrytera, fortsätter Matilda Burman och berättar att Johan Blind, slöjdlärare inom trä och horn, kommer att under kommande läsår arbeta med struktur och planering för läsåret 23/24.
– Vi kommer att jobba med kortkurser, som sagt, men även med blockundervisning. Vi ska ta tillbaka Samernas till den naturliga mötesplats som den alltid har varit. Självfallet i samverkan och samarbete med övriga samiska institutioner i samhället.
Samernas utbildningscentrum bedriver, förutom slöjdlinjerna i trä och horn samt textil och skinn utbildningar i samiska språk, samisk mat, rennäring och kultur. Samernas, som skolan kallas i folkmun, har sedan 1943 erbjudit utbildningar till det samiska folket och drevs inledningsvis och drevs i årtionden i folkhögskoleform. 1999 ändrades dock namnet till Samernas utbildningscentrum.