Upprörda skogsägare i Jokkmokk vill sparka ut skogsjätten

De mindre skogsägarna i Jokkmokks allmänning tar nu strid mot skogsbolaget SCA och kräver att bolaget lämnar allmänningen.

Totalt finns det närmare 900 skogsägare i Jokkmokks allmänning. De äger tillsammans ett område på cirka 81 000 hektar, varav cirka 70 000 hektar är produktiv skogsmark. Här är skogsbränning i Jokkmokks allmännings skog.

Totalt finns det närmare 900 skogsägare i Jokkmokks allmänning. De äger tillsammans ett område på cirka 81 000 hektar, varav cirka 70 000 hektar är produktiv skogsmark. Här är skogsbränning i Jokkmokks allmännings skog.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2024-08-17 19:00

Totalt finns det närmare 900 skogsägare inom Jokkmokks allmänning. De äger tillsammans ett område på cirka 81 000 hektar, varav cirka 70 000 hektar är skogsmark.

Skogsbolaget SCA är en av delägarna och äger närmare hälften av allmänningens areal.

Vid allmänningens möten har delägarna röstandelar i förhållande till sina ägarandelar. Det gör att SCA nästan har majoritet.

Det har upprört många av de mindre skogsägarna.

– Det är en medveten strategi från SCA för att komma åt vår skog. Det har skapat konflikter mellan delägarna, säger en av de 900 delägarna som vill vara anonym eftersom frågan är så känslig.

I slutet av förra året valde allmänningen en ny styrelse. Några av delägarna överklagade valet till Länsstyrelsen i Norrbottens län och hävdade att styrelsevalet inte gjorts enligt reglerna. Röstetalet ska beräknas för alla delägare som var på stämman och inte, som man gjorde, bara för de som röstade.

Länsstyrelsen godkände överklagningen och ogiltigförklarade styrelsevalet.

undefined
De mindre skogsägarna i Jokkmokks allmänning tar nu strid mot skogsbolaget SCA och kräver att bolaget lämnar allmänningen.

Därför har allmänningen kallat delägarna till en ny stämma under söndagen, där styrelsevalet ska göras om, och det är den enda punkten på dagordningen.

– Vi hoppas att det kommer så många delägare att vi får fler röster än SCA, säger den anonyme delägaren.

Andra delägare, som säger sig företräda många människor, men också vill vara anonym, har skrivit ett upprop inför stämman med rubriken: "Ut med SCA ur Jokkmokks allmänning" och undertecknat "Upprörda delägare".

I uppropet står bland annat:

"Jokkmokks allmänning bildades en gång för de små skogsägarna och för bygden. Det europeiska skogsbolaget SCA har sedan på ett medvetet sätt köpt in sig i Jokkmokks allmänning. Jokkmokks allmänning har tyvärr i samma trakt förändrats till det sämre. Stämmorna präglas av bråk och konflikter mellan olika delägare där även SCA ingår. En styrelse skulle kunna sluta fördelaktiga vedavtal för egen vinning. En styrelse skulle kunna se till att ha makt över halva Jokkmokk allmännings skogsinnehav utan att delägarna har något att säga till om."

Annika Almqvist, har varit ordförande i styrelsen i två år. Hon säger att hon inte upplevt konflikter i styrelsearbetet.

– Nej, jag vet inte vad dom talar om. Jag tycker att styrelsearbetet fungerat bra under min tid som ordförande, säger hon.

undefined
"Jag vet inte vad dom talar om. Jag tycker att styrelsearbetet fungerat bra under min tid som ordförande", säger Annika Almqvist, styrelseordförande i Jokkmokks Allmänning.

Annika Almqvist känner inte till uppropet från delägarna som kräver att SCA lämnar Jokkmokks allmänning.

– Jaha, det har jag inte hört eller läst, säger hon.

Håller du med i kritiken mot SCA i uppropet?

– Eftersom jag inte läst det kan jag inte uttala mig om det. Det är viktigt att låta stämman besluta, säger Annika Almqvist.

I ett mejl svarar Robert Östholm, presschef vid SCA:

"Vi delar bilden av att det funnits många olika viljor, inte minst kopplat till jakt, som föranlett konflikter. Vår bild är dock att många av dessa konflikter inte berört SCA. För SCA är det centrala i jakt- och viltförvaltningsfrågorna inte vem som jagar på vilken plats, utan att jakten genomförs på ett sätt som leder till minskade viltskador på skogen

När det gäller styrelsens sammansättning så har SCA tidigare medverkat i styrelsen med en ordinarie ledamot och en suppleant. Vid föregående möte fick SCA under en kort period en ny ordinarie ledamot och en suppleant.

Hur styrelsen ska se ut framåt är en demokratisk fråga för delägarna, däribland SCA, att ta ställning till genom den extra årsstämman och vi har inte för avsikt att föregå den processen", skriver Östholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!