Unesco kräver att Sverige avstår nya beslut om Kallak

FN:s världsarvskommitté, Unesco, kräver nu att Sverige avstår från att fatta nya beslut om den planerade gruvan i Kallak.

FN:s världsarvskommitté, Unesco, kräver att Sverige avstår från att fatta nya beslut om den planerade gruvan i Kallak innan experternas rapport om hur det kan påverka världsarvet Laponia är klar.

FN:s världsarvskommitté, Unesco, kräver att Sverige avstår från att fatta nya beslut om den planerade gruvan i Kallak innan experternas rapport om hur det kan påverka världsarvet Laponia är klar.

Foto: Pär Bäckström

Jokkmokk2024-08-14 16:51

Nyheten i korthet

  • UNESCO uppmanar Sverige att avstå från nya beslut gällande den planerade gruvan i Kallak, nära världsarvet Laponia.
  • Beslutet togs under UNESCO:s årliga världsarvsmöte i New Dehli, där kritik riktades mot Sverige för bristande samråd med samer innan beviljandet av koncessionen.
  • Svenska Unescorådets tillförordnade generalsekreterare, Karin Stenson, betonar att UNESCO:s rapport bör ses som ett underlag i den fortsatta processen om gruvan.

Det beslutet fattade man vid Unescos årliga världsarvsmöte, som hölls i New Dehli i Indien nyligen. Vid mötet deltog bland andra representanter från Riksantikvarieämbetet i Sverige.

Vid sina årliga möten tar Unesco upp världsarv i fara och världsarv där det finns frågetecken. Frågan om den planerade gruvan i Kallak utanför Jokkmokk och dess närhet till och eventuella påverkan på världsarvet Laponia, kom upp första gången på Unescos världsarvsmöte 2023. Då konstaterade man att "Sverige inte inkommit med tillräcklig information om hur regeringens beslut om bearbetningskoncession för Kallak eventuellt skulle påverka världsarvet".

Nu fanns det ärendet med även på dagordningen för årets möte.

Efter en diskussion fattade mötet beslutet att "Sverige inte bör bevilja tillstånd eller licenser för gruvverksamhet på området, eller andra planerade projekt som kan påverka platsen innan världsarvskommitténs nästa möte 2025."

Karin Stenson är tillförordnad generalsekreterare i Svenska Unescorådet.

– Unesco förväntar sig att Sverige följer mötets beslut. Unesco väntar på en expertrapport och det blir spännande att läsa vad den kommer fram till, säger hon.

Som NSD tidigare berättat så besökte tre experter från Unesco Laponia-området i maj i år och undersökte hur en eventuell gruva i Kallak skulle påverka området. Deras rapport förväntas komma under hösten.

Under årets Unescomöte riktades hård kritik mot Sverige för att beviljandet av koncessionen "inte hade föregåtts av tillräckliga konsultationer" med samerna, vilket ansågs bryta mot urfolksdeklarationen.

Gruvnäringen lyftes fram på mötet som en världsomspännande trend som fortsätter att påverka hur medlemsstaterna lyckas upprätthålla världsarvens "universella värde".

Efter att den tidigare socialdemokratiska regeringen beviljat gruvföretaget Beowulf betäckningstillstånd för gruvbrytningen i Kallak är nästa steg en miljöansökan till Mark- och miljödomstolen och den förväntas inte bli klar i år.

– Vi anser att Unescos rapport ska ses som ett underlag i den fortsatta processen om gruvan, säger Karin Stenson.

Henrik Blind (MP) är kommunalråd i Jokkmokk.

– Som kommunens företrädare säger jag att frågan nu ligger över vår nivå, på nationell och internationell nivå. Jokkmokk står inte och faller med om de blir en gruva eller inte, säger han.

NSD har sökt representanter för gruvföretaget Beowulf men inte lyckats nå dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!