Ulf hade änglavakt – fick fyrhjulingen över sig och tuppade av

Under hela sommaren har en av de två ambulanserna i Jokkmokk i stort sett stått stilla. När Ulf Hägglund hamnade under en 400 kilo tung fyrhjuling fick han vänta drygt en timme innan ambulansen kom fram. "Jag är tacksam över att det gick så bra som det gick", säger han.

Ulf Hägglund i Jokkmokk har återhämtat sig väl efter den svåra olyckan, men han konstaterar att det var en traumatisk upplevelse för honom och hela hans familj.

Ulf Hägglund i Jokkmokk har återhämtat sig väl efter den svåra olyckan, men han konstaterar att det var en traumatisk upplevelse för honom och hela hans familj.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2024-10-14 00:01

Olyckan inträffade hemma på gården i centrala Jokkmokk i somras. Ulf Hägglund skulle ta en tur med sin fyrhjuling, men olyckan var framme och fyrhjulingen välte. Den hamnade på hans rygg. Han har inga tydliga minnen av själva händelsen, men han berättar att han lyckades ropa på hjälp med den sista luften som fanns kvar i hans punkterade lungor. 

– Räddningstjänsten kom snabbt på plats och det gänget gjorde så gott de kunde för att hålla mig varm och stilla. Vi hade gäster hemma då, som är sjukvårdskunniga. Det var ju inte så att jag höll på att förblöda, men det var svårt att veta vad som hänt. 

undefined
Ulf Hägglund i Jokkmokk har återhämtat sig väl efter den svåra olyckan, men han konstaterar att det var en traumatisk upplevelse för honom och hela hans familj.

Tack vare en gemensam insats lyckades några av personerna som befann sig på platsen lyfta bort fyrhjulingen från Ulf Hägglunds rygg. 

– Jag minns inte själv att jag slog i backen, det gick så fort. Men det måste ha varit hemskt för min fru, barn och barnbarn som var där att se hur jag låg på magen med fyrhjulingen över mig och armarna som stack ut under den.

Han har ingen egen uppfattning om hur länge han väntade, men har fått veta efteråt att ambulansen var i Gällivare och att det dröjde drygt en timme innan den kom. Han bröt några revben och båda lungorna punkterades. Mirakulöst nog har han inga större men efter olyckan och fick komma hem igen efter en vecka på sjukhus.

Ulf Hägglund är ordförande i Destination Jokkmokk ekonomiska förening och konstaterar att det är dålig tajming med mindre resurser inom ambulans och sjukvård under sommaren, då många turister besöker kommunen och fjällvärlden. 

undefined
Ulf Hägglund är kritisk till att det finns så få ambulanser tillgängliga under sommaren särskilt, då Jokkmokk har många turister på besök.

– Man förväntar sig att systemet ska fungera när det händer något, men det gör inte alltid det. 

Fredrik Lindblad är ambulanssjuksköterska i Jokkmokk. Enligt honom har den ambulans som ska gå dagtid blivit stående hela sommaren på grund av personalbristen. Endast en ambulans, den som ska täcka hela dygnet, har varit igång. 

– Det är klart att det får konsekvenser. Vid ett tillfälle hade vi lastat en patient och åkt mot Gällivare. När vi precis hade åkt ringde någon och behövde en ambulans i Jokkmokk. Det tar en timme att åka till Gällivare med blåljus, sedan ska vi lasta ur patienten, rapportera och åka tillbaka med blåljus. Det tar totalt 2,5 timme innan vi är framme, säger han. 

Fredrik Lindblad påpekar att det kan bli ännu längre väntetider om personen som behöver ambulansen befinner sig i samhällena utanför Jokkmokk. 

– Det har varit ett ansträngt läge i hela länet under sommaren. I Gällivare har de också varit nere på en ambulans ibland och de har åkt till Jokkmokk många gånger i sommar. Gällivare har två ambulanser nattetid, men i sommar har de vid något eller några tillfällen inte kunnat bemanna den ena och då blir det väldigt sårbart.  

undefined
Fredrik Lindblad är ambulanssjuksköterska i Jokkmokk och han påpekar att det finns lägen där det blir väldigt sårbart.

Fredrik Lindblad säger att dagambulansen i Jokkmokk har varit bemannad av en person. Den kan då inte skickas ut som enda ambulans, men den kan följa med en annan ambulans och assistera.

– Regionen använder sig av begreppet "begränsad resurs". Det är bara för att komma undan och slippa säga att en ambulans har ställts.

Sedan i början av sommaren har ambulansen i Jokkmokk dispens från det hårt kritiserade kravet om elva timmars dygnsvila. Det har bidragit till en förbättring av personalläget, enligt Fredrik Lindblad. 

undefined
Det har stormat en del inom ambulansen i Norrbotten, inte minst sedan kraven på dygnsvila infördes. Senare har dispenser beviljats, men under sommaren uppstod problem med bemanningen på flera håll i länet.

– Det finns till och med personer som vill komma tillbaka och jobba nu när vi får jobba dygn. Men det är en oviss situation, eftersom dispensen är tidsbegränsad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!