Tvisten i Laponia har löst sig – utstickaren gav vika

Laponiatjuottjudus som förvaltar världsarvet Laponia var nära att upplösas, men nu har föreningen fått ett genombrott och lugnet kan infinna sig. "Vi har kommit överens om att alltid ha samisk ordförande", säger Per Jonas Parffa.

Jokkmokks kommun har släppt sina egna ambitioner och har gått med på att Laponiaförvaltningens ordförande alltid ska utses av samebyarna. Per Jonas Parffa hoppas nu på arbetsro.

Jokkmokks kommun har släppt sina egna ambitioner och har gått med på att Laponiaförvaltningens ordförande alltid ska utses av samebyarna. Per Jonas Parffa hoppas nu på arbetsro.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2022-02-23 09:00

År 1996 fick Laponia sin status som världsarv av Unesco och 2011 bildades en förening med uppdraget att förvalta arvet. Medlemmar är representanter för de nio samebyarna i Laponia, Gällivare och Jokkmokks kommun, länsstyrelsen i Norrbotten och Naturvårdsverket.

Arbetet flöt på under de första åren men 2018 drog turbulensen igång då Jokkmokks kommun ville börja se ett alternerade ordförandeskap i föreningen – ena året bestämmer samebyarna och andra året kommunerna.

– Från kommunens sida hade vi uppfattningen att vi var överens om det redan när föreningen bildades. Det var för att alla parter skulle gå in med likvärdigt ansvar och engagemang, så vi drev ganska hårt för det, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

Samebyarna från Jokkmokk och Arjeplog hade inget emot det förslaget, men de tre samebyarna från Gällivare vägrade och hotade att lämna Laponiatjuottjudus. Något som enligt stadgarna skulle upplösa hela föreningen.

Problemet är att det är otydligt i stadgarna så de både parterna som stått väldigt långt ifrån varandra har båda vägrat att ge vika. Det hela krånglas till av att föreningen inte bygger på beslutsfattande genom majoritet, utan av konsensus. Alla måste vara överens i alla beslut.

Men efter år av ständigt tvistande när det är dags att utse ny ordförande, så har Jokkmokks kommun bestämt sig att ge vika.

– Det har blivit så högt tonläge och som vi uppfattat det så har vår linje uppfattats som provokativ. Vi vill undvika det nu, och eftersom alla andra parter nu vill låta samebyarna utse ordförande så vi gav med oss, säger Bernhardsson.

Per Jonas Parffa är nuvarande ordförande i Laponiatjuottjudus, och han berättar att det varit oroligt bland förvaltningens anställda.

– Det har varit en osäkerhet för personalen med den överhängande nedläggningsrisken. Förhoppningen är nu att vi kan fokusera mer på sakfrågor än att diskutera procedurer, det tar energi.

Varför blev det så högt tonläge?

– Det var väldigt principiellt viktigt för samebyarna från Gällivare, då kan det bli det. Laponia är bildat på tre ben; naturen är ett och sedan två samiska ben. Historien och det nuvarande skyddet som hem och arbetsplats. Därför ansåg man att samerna ska ha störst inflytande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!