Det är inte så enkelt som att tv-serien, med bland andra Thuva-Li från Storuman och produktionstekniker Michael Johansson som precis lämnat Jokkmokk för en flytt till Gällivare, är den helt avgörande faktorn för Lovisa och Amanda. Men lite av en ögonöppnare har den varit. Tittarsiffrorna är höga, så även publikt sett har Högspänning gått hem i stugorna.
– Jo, jag kollade förra säsongen och de verkade ha så kul mest hela tiden. Men jag hade redan börjat titta på olika utbildningsmöjligheter, jag kände att bara sitta på kontor kanske inte var min grej, berättar Amanda Andersson som i fyra år har jobbat med marknadsföring och kommunikation i den välkända skidmetropolen Tärnaby. Och, javisst, hon har tävlat i backarna.
(Skratt) – Det finns nog närapå ingen som inte gjort det där hemma. Bra att det finns backar inte så långt från Jokkmokk. Kåbdalis och Dundret är ju fina ställen, konstaterar Amanda som inte räds de långa avstånden. Utbildningen till vattenkraftstekniker sker i många delar på distans.
– Nej, det är en fördel, men samtidigt handlar det om ett år bara. Ett år av ens liv som kan leda fram till ett spännande och bra jobb är väl ingenting egentligen, lägger Lovisa Vikström till.
Hon har tidigare arbetat som barista och kock hemma i Östersund, och även hon har lockats av möjligheterna till arbete samt av de möjligheter till att avancera som är "inbyggt i systemet".
Energibranschens behov är väldigt stora. 8 000 nya tekniker och ingenjörer kommer att behöva rekryteras de närmaste tre åren.
Vad har ni fått göra, vad är svårt?
– Ellära, säger de med en mun.
– Vi har haft en hel del teori men också fått prova på praktiska övningar. Visst är det lite annorlunda men det är bara en kul utmaning, säger Amanda.
– Det är ett så härligt gäng också. Blandade åldrar mellan 19 år och drygt 50 år och med alla möjliga tidigare erfarenheter. Det är bilmekaniker, lokförare, frisör, egna företagare. Så häftigt att möta alla. Det var häftigt att se ett kraftverk på riktigt inifrån också. Jag hade en bild, men allt var ungefär 300 gånger större i verkligheten, konstaterar Lovisa.
Erika Bergquist är utbildningsledare vid Lapplands Lärcentra och hon är stolt och glad över att utbildningsgrenarna i år är fyllda, vilket inte hänt på lång, lång tid. Hos ser exponeringen i tv som en del, men även den samverkan som finns med Vattenfall, Energiservice, OneNordic och Uniper.
– Här är marknadsföring en del. Högspänning är dock ett samarbete mellan Vattenfall, Skellefteå Kraft och Energiföretagen.
– Intresset har ökar generellt vilket är fantastiskt. Extra roligt är att det kommit allt fler tjejer/kvinnor. Vi har en dryg tredjedel i år vilket kan jämföras med någon enstaka tidigare. Här tror jag Högspänning varit bra för att visa att jobben passar utmärkt även för kvinnor. Det är inspirerande för oss och våra lärare när alla är så på som de här grupperna är. Om ett par veckor väntar deras praktik, apl – det vill säga arbetsplatsförlagt lärande. Då får de komma ut i företagen och se vad yrket innebär, säger Erika Bergquist.
Avslutningsvis, Amanda och Lovisa. Kort. Varför kom ni till Jokkmokk?
Amanda: Jag vill göra samhällsnytta och Sverige behöver ström. Det känns viktigt.
Lovisa: Jag hade kollat den här utbildningen i över ett år. Jag ville våga byta riktning, helt. Det känns så bra.