Trots läkarintyg drog Försäkringskassan in sjukersättningen

Ett nytt försäkringskasseärende är på tapeten och denna gång rör det en man i Jokkmokk.Trots sjukskrivning med läkarintyg riskerar mannen att inte få sjukersättning för en och en halv månad av den tid han varit sjukskriven på grund av en allvarlig kotkompression.

Jokkmokk2006-06-20 00:00
Mannen som är i 60-årsåldern och jobbar som byggnadsarbetare sjukskrevs första gången efter ett akut läkarbesök den 13 januari i år.

trepunktskorsett

Diagnosen blev ryggskott men då smärtorna inte gett med sig efter en vecka gjordes en röntgen, som visade på en allvarlig kotkompression och mannen lades omgående in på Gällivare lasarett.

- Han fick inte röra sig över huvud taget utan var tvungen att ligga ned på en bår, eftersom det fanns risk för förlamning. Han fick inte ens förflytta sig från båren till en säng, så allvarligt var det, säger Ulf Normark, ombudsman för byggnadsfacket, som tagit sig an ärendet mot Försäkringskassan.

Efter ett dygn fick mannen en trepunktskorsett som han ordinerades att bära i tolv veckor för att stabilisera ryggen och i samband med detta sjukskrevs han vidare till den 1 maj.

- Därefter friskskrevs han av läkare, utan att ha fått någon rehabilitering under de tolv veckor som gått, säger Normark.

Den 4 maj var mannen tvungen att uppsöka läkare igen, då problem med ryggen kvarstod. Han sjukskrevs återigen och denna gång till den 11 juni.

Nedsatt arbetsförmåga

I läkarintyget framgår klart och tydligt att mannen har helt nedsatt arbetsförmåga. Trots detta meddelas han av Försäkringskassan den 8 juni att sjukpenningen eventuellt kommer att dras in från och med den 1 maj.

- Försäkringsläkaren hade utan att träffa mig ansett att jag kunnat ta ett lättare jobb under den här tiden men det var inte möjligt med det ryggproblem jag hade. Det är märkligt att när Försäkringskassan sagt sitt har en specialist inom ortopedi ingen talan, säger mannen själv.

Nu har han fått sjukgymnasthjälp och kunnat träna upp ryggen så den blivit betydligt bättre och i dag tror han att han skulle kunna klara av att jobba.

Erinran

Kvar finns ovissheten om mannen ska få ersättning för den tid han varit sjukskriven i maj-juni.

- Jag har att komma in med en erinran senast den 26 juni, vilket facket kommer att sköta om.

Cecilia Udin, försäkringsansvarig hos Försäkringskassan, säger så här:

- Läkarintyget är en rekommendation. Sen gör Försäkringskassan sin utredning och kan utifrån den säga ja eller nej till sjukpenning. Oftast har den samma uppfattning som läkaren som skrivit intyget men inte alltid.

Enligt Udin ska Försäkringskassan inte kunna säga nej till sjukpenning retroaktivt, vilket skett i jokkmokksmannens fall, utan endast framåt i tiden.

- Nu kan inte jag uttala mig i det här enskilda fallet men det kan ha skett något felaktigt i hanteringen av ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om