Trädgårdsplanerna för 200 miljoner skrotas

Drömmen om en 200-miljonersträdgård har gått i kras. Besluten togs, men nu ger de ansvariga upp. Stiftelsen Midnattssolens trädgård tycker att kommunen varit motsträvig. Kommunen menar att stiftelsen saknar pengarna.

Midnattssolens trädgård kommer inte att byggas. Efter omkring sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd och ett drygt decennium av planering så skrotas nu planerna.

Midnattssolens trädgård kommer inte att byggas. Efter omkring sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd och ett drygt decennium av planering så skrotas nu planerna.

Foto: Lindberg Stenberg arkitekter

Jokkmokk2024-04-01 10:45

Det skulle bli en unik arktisk besöksträdgård som skulle locka människor från hela världen – men nu blir det ingenting. Projektgruppen kastar in handduken.

– Vi ger upp. Vi lägger ner då vi inte kommer längre utan att få ett markavtal med kommunen. Vi har fått ett kontraktsförslag men det är felaktigheter i det som måste justeras, inte ens organisationsnumret är rätt, säger tidigare landshövdingen Björn O. Nilsson som är ordförande för stiftelsen Midnattssolens trädgård.

undefined
En skiss över hur Midnattssolens trädgård skulle kunna se ut.
undefined
Trädgården målades av de ansvariga upp som en unik arktisk besöksträdgård, och nämndes i samma andetag som Tree hotel i Harads och ishotellet i Jukkasjärvi.

Stiftelsen har försökt få till ett möte med kommunen i över ett år för att få fram ett nytt avtal, men de har varken fått svar via mejl eller telefon, enligt Björn O. Nilsson.

– Jag har respekt för att man från Jokkmokk kommuns håll är rädda för att det ska dra kostnader i drift eller på något sätt få det i knät. Men de kan åtminstone ge oss ett nej om de inte vill ta risker eller inte tror på projektet. Istället har de bara stängt dörren, säger han.

Kommunalrådet Roland Boman delar inte uppfattningen att de varit motsträviga utan anser att kommunen gjort vad kunnat för att möjliggöra satsningen.

– Alla beslut är tagna och de har fått ett förslag på marköverlåtelse med möjlighet att få köpa marken när de ordnat finansiering, men de är inte nöjd med det av någon anledning. Ända sedan förra mandatperioden har de haft synpunkter på avtalsförslagen de fått där de pekat på någon liten detalj och vill ha korrigeringar. Som jag ser det verkar de ha insett att det var svårt att få fram den här kvarts miljarden och helt enkelt inte vill skriva på, säger han.

undefined
"Alla beslut är tagna och de har fått ett förslag på marköverlåtelse med möjlighet att få köpa marken när de har ordnad finansiering, men de är inte nöjd med det av någon anledning", säger Roland Boman, kommunalråd i Jokkmokk.

Björn O. Nilsson å sin sida påstår att de var på god väg att få till finansiärer, men att det inte gått att ta de sista stegen utan markfrågan löst.

Redan 2010 föddes idén om en arktisk besöksträdgård i Jokkmokk. Då var det kommunen som drev projektet ända fram till 2021. Därefter tog en nystartad stiftelse över. Under åren växte en massiv satsning upp som beräknades kosta minst 200 miljoner kronor att förverkliga. Projektet var tänkt att helt finansieras av pengar insamlade av stiftelsen.

Den långdragna följetongen såg ut att vara nära att förverkligas med alla beslut i hamn – men istället fallerar det på att parterna inte enats om detaljerna i marköverlåtelsen.

Kommunen beräknar att de finansierat projektet med runt 4 miljoner kronor, varav hälften varit stöd från Jordbruksverkets Leader Polaris. Runt 2,3 miljoner kronor har gått till en direktupphandlad konsult som varit förstudiens projektledare för 92 500 kronor i månaden, inklusive moms.

Samma konsult är sedan med och bildar stiftelsen som tar över projektet när kommunen avslutat sin inblandning 2021.

undefined
"Jag har respekt för att man från Jokkmokk kommuns håll är rädda för att det ska dra kostnader i drift eller på något sätt få det i knät. Men de kan åtminstone ge oss ett nej om de inte vill ta risker eller inte tror på projektet. Istället har de bara stängt dörren", säger Björn O. Nilsson.

Stiftelsen har sedan bedrivit en fördjupad förstudie med Region Norrbotten i ryggen som sedan dess gått in med 2,8 miljoner kronor. Man sökte även bygdemedel från länsstyrelsen men fick avslag efter att Jokkmokks kommun avstyrkt ansökan.

– Vi har inte rekvirerat mer än vi gjort av med. Det är inte jättestora pengar det handlar om och vi har heller inte skott oss själva. Ingen i styrelsen har fått pengar utan vi har gjort det här för att vi tror på Jokkmokk. Vi har haft några avlönade som varit motor i projektet, säger Björn O. Nilsson.

Hur kändes det när ni tog beslutet att lägga ner projektet?

– Det gjorde ont. Vi brann för projektet och styrelsen klarade faktiskt aldrig av att ta beslutet, så vi bordlade det bara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!