Trädgårdsguru skapar ny attraktion

Trädgårdsgurun Ulf Nordfjell från Stockholm har anlitats i ett projekt som kan bli Jokkmokks nya superattraktion. Samtidigt har kommunen sökt patent på namnet Midnattssolens trädgård.

GURU. Ulf Nordfjell har anlitats för att lyfta projektet till en helt anna nivå.

GURU. Ulf Nordfjell har anlitats för att lyfta projektet till en helt anna nivå.

Foto: Jurek Holzer

JOKKMOKK2014-05-03 13:03

Planerna på att bygga en designträdgård som en förlängning av fjällträdgården vid sjön Talvatis skrider raskt framåt.

– Vi tror att det kan bli en jättestor grej det här med upplevelser för besökare men som även ger jobb till orten, säger Conny Enström, kultur- och fritidschef på Jokkmokks kommun, som är projektägare.

1,4 miljoner har skrapats ihop för att kunna lägga grunden till det som ska bli Midnattssolens trädgård (se faktaruta).

Vem ska driva det? Vad ska den innehålla? Hur ska den se ut? Alla frågor och goda idéer ska diskuteras under året, och i januari 2015 år ska ett förslag, en slags grund, presenteras innan projektet kan gå vidare mot en verklighet.

– Det är mycket som ska gå i lås och en av de stora frågorna är hur det ska drivas. Ett av projektets mål är lokal förankring. Det blir seminarier och temakvällar där vi bjuder in allmänheten, säger Conny Enström.

Om drygt två veckor kommer trädgårdsgurun och landskapsarkitekten Ulf Nordfjell till Jokkmokk över dagen, han ingår i referensgruppen. Han ligger bland annat bakom Skogens trädgård på Wij trädgårdar i Ockelbo.

En rekrytering som Conny Enström är speciellt nöjd med.

– Han är en guru inom de här sammanhangen, det är många som sliter i honom och han tar nog inte vilka uppdrag som helst, säger han.

Det finns planer på att trädgården ska vara öppen både på sommaren och vintern. På vintern ska det handla om ljusinstallationer och kanske växthus i is med frusna växter. Allt är bara på idéstadiet än så länge.

Det finns tre arbetsgrupper: trädgård, mat och turism.

Hur ska ni få in mat i trädgården?

– Vi har pratat om att det ska innehålla det som är närproducerat. Det kommer finnas en byggnad i trädgården där det ska gå att köpa varor producerade i närområdet, och kanske en restaurang. Mycket ska kopplas till maten också.

Det har tidigare pratats om en investering på tio miljoner, gäller den siffran än?

– Vi har sagt mellan åtta till tio miljoner mellan tummen och pekfingret, men det vet vi inte ännu.

NSD har försökt att nå Ulf Nordfjell för en kommentar, utan att lyckas.

Fakta/Så är det tänkt

Projektet Midnattssolens trädgård pågår mellan 1 februari 2014 till 31 januari 2015 och syftar till att ta ett första steg för att kunna etablera en "unik designträdgård av internationell klass" i Jokkmokk. En grund ska läggas, och projektets mål är att ha en lokal förankring, utforma en ritning, göra en kostnadsbedömning av markarbete, utforma ett koncept för finansiering för förslag till företagsform.

I projektet finns bland annat en projektägare (Jokkmokks kommun), en styrgrupp och en referensgrupp som ska träffas kontinuerligt under året.

Projektet har en budget på 1,4 miljoner. Norrbottens läns landsting står för 700 000 kronor, Jokkmokks kommun för 300 000 kronor, Sparbanksstiftelsen 200 000 kronor och länsstyrelsen i Norrbotten för 200 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om