Ännu inga spår efter bränsletjuvarna

Polisen har genomfört flera förhör i jakten på den person, eller personer, som har stulit ett tankkort från räddningstjänsten i Jokkmokk och tankat för drygt 900 000 kronor. "Vi gjort en hel del utredningsåtgärder", säger polisens utredare P-O Andersson.

Per-Olov Andersson, kriminalkommisarie.

Per-Olov Andersson, kriminalkommisarie.

Foto: Linda Wikström

Jokkmokk2023-11-03 18:04

Tjuvarna, eller närmare bestämt bedragarna, har tankat över 30 000 liter diesel/bensin på 10 obemannade stationer utan kamera runt om i Norrbotten. Polisen har sett att tankningarna har skett i Jokkmokk, Gällivare, Boden, Luleå, Piteå och Kalix.

Än så länge står polisen utan något misstänkt person.

– Vi har hållit en del förhör och, så att säga, lyft på en del stenar men än så länge har vi ingen frihetsberövad person i ärendet, säger P-O Andersson, utredare på avdelningen grova brott.

Just nu är läget ett stulet tankkort från räddningstjänsten i Jokkmokk och en faktura till kommunen på 900 000 kronor.

Vad polisen vet är vilka platser som tjuvtankningarna har ägt rum på och det är uteslutande tankstationer med självbetjäning.

Tjuvtankningarna har pågått under en månads tid.

Brottsrubriceringen är grovt bedrägeri, dels på grund av det höga beloppet men också för att det är systematiskt utfört.

För grovt bedrägeri är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år beroende på tillvägagångssättet och beloppet.

Normalt brukar man tycka att ett brott är grovt om det avser fem så kallade basbelopp eller mer. Basbeloppet för år 2023 är 52 500 kronor, vilket betyder att ett bedrägeribrott som avser mer än ca 260 000 kr alltså ofta bedöms som grovt, enligt polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!