Manuel och Christina Brandauer bor i den gamla tågstationen i Pakkoselet, tre mil från Jokkmokk och sju kilometer från E45:an.
De flyttade hit för ett och ett halvt år sedan från Österrike och driver turistverksamhet i Pakkoselet.
– Sedan kom vintern och då kom problemen. Förra året var mycket skogsjobb här och då plogade de vägen i perioder och vi var också en period i Österrike. Men i år kommer man inte göra något skogsjobb och vägen kommer inte att plogas. När det inte är röjt så tar vi oss inte härifrån.
Förra vintern hade paret sin bil parkerad vid E45:an, sju kilometer bort och tog sedan skotern från bilen till huset.
Conny Öhman, gatuchef på Jokkmokks kommun, säger att Jokkmokks kommun inte äger varken vägen eller marken och står således inte som väghållare.
– Om jag flyttar ut i skogen längs en skogsbilväg så är det mitt ansvar att jag tar mig till och från huset. Har jag en uppfart fram till allmän väg får jag ploga den oavsett hur lång den är, om det inte är trafikverkets eller kommunal väg.
Manuel Brandauer kan ansöka om statsbidrag från Trafikverket för att själv sköta vägunderhållet.
– Då blir jag ansvarig för allting och ska se till att vägen är öppen 24 timmar om dygnet. Jag kan inte göra det och jag vill inte lägga tiden på en väg som inte är min. Jag bor här och betalar skatt, säger Manuel Brandauer och fortsätter:
– Vi bor här för att vi trivs och vi vill skaffa familj, men det går inte när vi inte tar oss ut på vintern. Vad händer när jag blir sjuk och behöver ambulans?
Att kommunen skulle se till att alla enskilda vägar plogas är inte möjligt, menar Conny Öhman.
– Jag tror inte att en kommun med 5 000 invånare kan ta det ansvaret. Då skulle alla pengar gå till väghållning.