Den planerade 400 kV kraftledningen mellan Letsi och Svartbyn fick motsånd av Jokkmokks kommun som riktade hård kritik mot projektet. Svenska kraftnät har tagit del av kommunens yttrande och Maria Jalvemo, som leder flera projekt i övre Norrland, tycker att kritiken är felriktad.
– Det känns som ett stort missförstånd om vem som har ansvar för vad. Biologisk mångfald och vattenstånd i älven är inte vårt område, vi bygger elnät. Det känns som att kritiken är riktad mot vattenkraften och Vattenfall.
Ur hennes synvinkel handlar projektet helt enkelt om att se till att elen hamnar där den behövs.
– Vi har en massa industrier i Norrbotten som måste ha stora mängder el och för att transportera elen dit behövs kraftigare elnät. Det är vårat uppdrag, säger Maria Jalvemo.
Ytterligare repliker kommer i ett skriftligt svar från Anna Kronman, projektledare och Charlotte Olofsson, tillståndsansvarig för just Letsi-Svartbyn.
De vill framhäva att den nya ledningen inte handlar om att all el enbart kommer tas från Letsi ner mot kusten, utan att det är en del i ett större projekt som sammankopplar flera andra produktionskällor – och att elen flödar fritt i alla riktningar i växelströmsnätet.
"Effekten till stamnätsstationen i Letsi kommer bland annat från Markbygdens vindkraftspark, flertalet vattenkraftverk i Luleälven och från produktion i Finland. Det är främst effekt från dessa produktionskällor som kommer transporteras i den nya ledningen. Den nya ledningen mellan Letsi och Svartbyn byggs alltså inte för att ta ut mer effekt från vattenkraftstationen i Letsi", skriver de.
Än en gång påpekar Svenska kraftnät att de inte kan tala för hur biologiska och ekologiska förhållanden påverkas i Letsi, utan att det är något kommunen får ta med Vattenfall.
"Vid planeringen av en ny kraftledning tar Svenska kraftnät hänsyn till miljön, ekosystemen och den biologiska mångfalden på ett flertal sätt. Bland annat genomför vi naturvärdesinventeringar, tar fram miljökonsekvensbeskrivningar och inhämtar information om skyddade områden och naturvärden. Vid lokalisering och utformning av den nya ledningen försöker vi så långt som möjligt ta hänsyn till människa, djur, natur, kultur och miljö", skriver Anna Kronman och Charlotte Olofsson.