Succétävling kommer till Jokkmokk

I köket på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk ska en annorlunda tävling avgöras inom kort.

Foto:

JOKKMOKK2013-10-09 16:20

Det är tredje året som den nationella mattävlingen Gastronomiska matverk genomförs. Men det är första gången Norrbotten/Lappland ställer upp i den.

Tävlingen går i korthet ut på att de tävlande ska ta fram en ny, modern livsmedelsprodukt som har sin grund i lokala råvaror. Varje lag kan bestå av råvaruproducent, matlagare och förädlare.

Laiti i juryn

Deltävlingen för Norrbotten/Lappland hålls alltså i Jokkmokk den 23 november. I köket på Samernas utbildningscentrum avgörs vilket lag som tagit fram norra Sveriges bästa produkt, den får också gå vidare till riksfinalen i Nyköping i januari.

I juryn kommer bland andra Luleåprofilen Simon Laiti att sitta, tillsammans med Jokkmokkskrögaren Kenneth Åkerlund, Swedish Laplands verkställande direktör Annika Fredriksson och Thomas Brandlöv, verkställande direktör på Destination Jokkmokk. Fler jurymedlemmar är på gång att värvas.

– Syftet är att få fram en produkt som ska kunna säljas, och bli business, säger Thomas Brandlöv.

Hur många tror du ställer upp i tävlingen?

– Vår ambition att så många som möjligt ska kunna vara med och att vi ska få en variation över hela länet, säger han.

Den som vinner regionfinalen får också en testlansering på Simon Laitis restaurang Hemmagstronomi i Luleå. Tanken är att Swedish Lapland ska hjälpa till med produktutveckling och marknadsföring för produkten.

Vinnarbidraget måste gagna Norrbotten

Och Brandlöv menar att det viktigaste inte är att exportera det vinnande bidraget, utan att faktiskt behålla det i länet.

– Vi hoppas att den ska bli kvar inom regionen och serveras på restauranger runtom i Norrbotten.

Tävlingen ska ha blivit en succé förra året. Ett drygt hundratal nya produkter kom fram, från norr till söder. Flera av de produkterna finns nu i butik, restauranger och storkök. I fjol vann vinkokta musslor från Bohuslän.

– Man får ju otroligt mycket pr både nationellt och internationellt om man vinner, säger Thomas Brandlöv.

Tävlingen görs i samarbete med Strukturum, Destination Jokkmokk, Swedish lapland, Samernas utbildningscentrum och Hushållningssällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om