Stort tapp för Ájtte av digital marknad

Under marknadsveckan i Jokkmokk brukar tiotusentals personer besöka museet Ájtte, men i år blir det inga besökare alls. "Vi påverkas väldigt hårt av pandemin", säger Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef.

Det är tunga dagar att driva museum i dessa tider då besökarna uteblir. Det gör sig extra känt just nu för Ájtte i Jokkmokk som brukar ha tiotusentals besökare under den pågående marknadsveckan.

Det är tunga dagar att driva museum i dessa tider då besökarna uteblir. Det gör sig extra känt just nu för Ájtte i Jokkmokk som brukar ha tiotusentals besökare under den pågående marknadsveckan.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2021-02-03 10:00

Förra året var det med nöd och näppe som Jokkmokks vintermarknad kunde genomföras innan coronapandemin kopplade sitt grepp om Sverige och många delar av samhället började bromsas upp. 

Däribland turismen som fjäll- och samemuseet Ájtte är så beroende av. 

– Under hela marknadsveckan hade vi runt 12 000 betalande besökare som var in på museet förra året. Det är en av vår absoluta högsäsonger och bidrar stort till vår ekonomi, säger Elisabeth Pirak Kuoljok.

Tack vare att marknaden hann genomföras så begränsades det ekonomiska bortfallet under förra året. Men trots det så räknar museet med att man förlorat 600 000 kronor i rena intäkter från besökare. Därtill tillkommer även förlorade intäkter från försäljningen i Ájttes butik.

– Vi som museum påverkas väldigt hårt av pandemin eftersom vi är beroende av turism och besökare. Vi har haft helt stängt för besökare sedan 24 november och kommer ha det tills vidare. De nuvarande restriktionerna gäller till 7 februari så vi får se vad Regeringen kommer med för besked då, säger Elisabeth Pirak Kuoljok.

– Nu när marknaden också ska bli digital i år så kommer bortfallet bli ännu större eftersom det inte kommer några människor till Jokkmokk, fortsätter hon.

Museet Ájtte drivs av en stiftelse grundad av Svenska staten, Norrbottens läns landsting, Jokkmokks kommun, Svenska Samernas Riksförbund och Same Ätnam. 

Varje år rapporterar museet en budgetprognos till Regeringen och Kulturdepartementet, och i år räknar man med att gå back totalt 2,3 miljoner kronor. 

– Där tar vi upp de tapp som vi räknar med under 2021, med marknaden som är först ut. Vi jämför besökare, försäljning och så vidare för att uppskatta det kommande året. Däremot ska det sägas att det är väldigt svårt att säga exakt hur det kommer slå eftersom smittspridning och restriktioner förändras hela tiden, säger Elisabeth Pirak Kuoljok.

Men trots att dörrarna till Ájtte kommer förbli stängda under årets marknad så kommer folk ändå kunna få en inblick. Museet kommer ha flera programpunkter som kommer sändas under årets digitala marknad.

– Det känns så klart väldigt ovanligt och konstigt att det inte blir någon vanlig marknad. Det är som vårat nyår i Jokkmokk.  Men det känns ändå bra att det blir en digitala marknad, jag tror det kommer bli riktigt bra, säger museichefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!